Ágnes
-1 °C
2 °C

Román bankot vett az MKB

2006.10.05. 16:16
Az MKB Bank stratégiai tulajdonosa lett a Romexterra Banknak, lezajlott a román pénzintézet 55,36 százalékos részvénycsomagjának megvásárlása. Az MKB hosszú távú befektetésnek tekinti a romániai terjeszkedést.

Az előzetes terveknek megfelelően sikeresen lezajlott az a tranzakció, amelynek során az MKB Bank többségi tulajdonosa lett a Romexterra Banknak: egy két hónapig tartó részvénygyűjtési folyamat után megvásárolták a román pénzintézet 55,36 százalékos részvénycsomagját. A részvények ellenértékének kifizetése az október 9-i héten történik meg. Az MKB a tranzakcióval átveszi a bank teljes stratégiai és operatív irányítását. Az MKB Bank hosszú távú befektetésnek tekinti a Romexterra többségi részvénypakettjének megszerzését, nem tervezi, hogy azt tovább értékesítse, sőt később megfontolás tárgyává teszi, hogy további részesedést vásároljon.

Magyarország harmadik legnagyobb bankja, a Bayerische Landesbank (Németország) 89,62 százalékos tulajdonában álló MKB stratégiai lépésnek tekinti a romániai megjelenést. Ez szervesen illeszkedik abba a koncepcióba, hogy a bankcsoport Közép- és Délkelet-Európában magas szintű pénzügyi szolgáltatások nyújtásával a régió vezető pénzintézetévé váljon.

A Romexterra 2006 eddig eltelt időszakában lényegesen növelte üzleti aktivitását, a vállalati és magánszemélyeknek nyújtott hitelállománya 45 százalékkal növekedett 2005 végéhez képest, meghaladva a romániai bankszektor 31 százalékos bővülését. Az MKB Bank mint stratégiai tulajdonos megjelenésével ez a növekedés tovább gyorsulhat, és a Romexterra Bank piac részesedésének jelentős felfutásával lehet számolni (ez jelenleg 0,8 százalék). Az MKB célja, hogy a Romexterra 5,5-6 százalékos piaci részesedést érjen el közép-, illetve hosszú távon.

Az MKB Bank elképzelése szerint a Romexterra 10 éve belül több mint 150 értékesítési egységből álló hálózattal rendelkezik majd szerte az országban, ennek köszönhetően a bank 70 ezer vállalati - beleértve a kis- és középvállalkozásokat is -, valamint 700 ezer lakossági ügyfelet fog kiszolgálni hosszú távon.