Drágul a munka Európában

2006.06.16. 12:36
Az elmúlt egy évben Szlovákiában jobban nőtt a munkaköltség, mint Magyarországon. Itthon jóval nagyobb volt a növekedés, mint az EU-ban.
Az első negyedévben 2,2 százalékkal nőttek a munkaköltségek az euróövezetben - áll az Eurostat jelentésében. Az MTI szerint az elemzők 2,5 százalékos emelkedést valószínűsítettek az előző negyedben mért 2,4 százalékos éves ütem után. A huszonötök Európájában 2,4 százalékos volt a növekedés. Az eurózónában a bérek 2,5 százalékkal nőttek, a nem bér jellegű költségek 1,2-vel. Az EU 25-ben ugyanaezen mutatók 2,7 illetve 1,6 százalékkal emelkedtek.
Visszaesett az ipari termelés
Áprilisban az előző hónaphoz képest az ipari termelés 0,6 százalékkal esett vissza az eurózónában, az EU25-ben 0,1 száalékkal. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest növekedést könyvelhetett el a EU: az EU15-ben 1,9, az EU25-ben 2,1 százalékkal nőtt az ipari termelés egy év alatt.

Itthon jobban drágult

Magyarországon ennél több mint duplájával, öt százalékkal nőtt a munka költsége. A költségek gyorsabban nőttek Szlovákiában, itt a munkaadók átlagosan 7,5 százalékkal magasabb órabért fizetnek ki, mint egy éve. Ennél is nagyobb drágulás volt a Balti-államokban: Litvániában 13,2, Észtországban 14,9, Lettországban 19 százalékos. A legkisebb növekedés Hollandiában (0,1 százalék), Svédországban (0,4 százalék) és Dániában (0,6 százalék) volt.

A Magyarországon és Szlovákiában növekvő költségek ellenére egy múlt héten nyilvánosságra hozott  • Hírek
  • Támogatások