István, Vajk
19 °C
33 °C

Felmentő ítélet a német Tocsik-perben

2004.07.23. 07:53
A Mannesmann ügy vádlottjai 15 milliárd forintnyi jutalmat kaptak egy sikeres adásvételi szerződésért, a bíróság szerint azonban ez nem számít bűncselekménynek, az érintettek legfeljebb társasági jogot sértettek.
A düsseldorfi tartományi bíróság több mint hat hónapig tartó tárgyalás után felmentette Josef Ackermannt, a Deutsche Bank jelenlegi elnökét, a Mannesmann felügyelőbizottságának volt tagját és vádlott-társait a háború utáni legnagyobb német gazdasági büntetőjogi perben.

Hűtlen kezelés

A hat vádlottat, köztük Klaus Essert, társaság korábbi vezetőjét és Klaus Zwickelt, a felügyelőbizottság tagját, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall korábbi elnökét hűtlen kezeléssel vádolták azon az alapon, hogy 2000-ben, amikor a német Mannesmann AG-t 154 milliárd euróért eladták a brit Vodafone-nak, az indokoltnál magasabb, összesen hatvanmillió euró jutalomban részesítették a menedzsment tagjait, amivel jelentős veszteséget okoztak a társaság részvényeseinek.

A felmentő ítéletre számítani lehetett, miután az elnöklő bírónő már márciusban, a bizonyítási eljárás lezárultával kifejezte kételyeit az ügyészség vádjaival kapcsolatban. Az aránytalanul nagy összegű jutalmak kifizetése a bíróság határozata értelmében nem minősíthető bűncselekménynek, legfeljebb a társasági jog megsértésének. Ennek megítélése azonban kizárólag polgári per tárgya lehet.

A per - túl azon, hogy ártott Ackermann és a Deutsche Bank hírnevének - azzal a következménnyel járhat, hogy a továbbiakban nem fog sor kerülni ilyen nagy összegű jutalmak kifizetésére. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az ügyészség, amely eredetileg egy évtől 36 hónapig terjedő szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottakra, fellebbez-e az ítélet ellen.