Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felmentő ítélet a német Tocsik-perben

2004.07.23. 07:53
A Mannesmann ügy vádlottjai 15 milliárd forintnyi jutalmat kaptak egy sikeres adásvételi szerződésért, a bíróság szerint azonban ez nem számít bűncselekménynek, az érintettek legfeljebb társasági jogot sértettek.
A düsseldorfi tartományi bíróság több mint hat hónapig tartó tárgyalás után felmentette Josef Ackermannt, a Deutsche Bank jelenlegi elnökét, a Mannesmann felügyelőbizottságának volt tagját és vádlott-társait a háború utáni legnagyobb német gazdasági büntetőjogi perben.

Hűtlen kezelés

A hat vádlottat, köztük Klaus Essert, társaság korábbi vezetőjét és Klaus Zwickelt, a felügyelőbizottság tagját, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall korábbi elnökét hűtlen kezeléssel vádolták azon az alapon, hogy 2000-ben, amikor a német Mannesmann AG-t 154 milliárd euróért eladták a brit Vodafone-nak, az indokoltnál magasabb, összesen hatvanmillió euró jutalomban részesítették a menedzsment tagjait, amivel jelentős veszteséget okoztak a társaság részvényeseinek.

A felmentő ítéletre számítani lehetett, miután az elnöklő bírónő már márciusban, a bizonyítási eljárás lezárultával kifejezte kételyeit az ügyészség vádjaival kapcsolatban. Az aránytalanul nagy összegű jutalmak kifizetése a bíróság határozata értelmében nem minősíthető bűncselekménynek, legfeljebb a társasági jog megsértésének. Ennek megítélése azonban kizárólag polgári per tárgya lehet.

A per - túl azon, hogy ártott Ackermann és a Deutsche Bank hírnevének - azzal a következménnyel járhat, hogy a továbbiakban nem fog sor kerülni ilyen nagy összegű jutalmak kifizetésére. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az ügyészség, amely eredetileg egy évtől 36 hónapig terjedő szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottakra, fellebbez-e az ítélet ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?