Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Magyarok Románia leggazdagabbjai közt

2004.11.10. 14:12
A Capital című lap idén is elkészítette a háromszáz leggazdagabb román állampolgár listáját. Tavaly óta 55 újabb személy lépett be a dollármilliomos kiváltságosok klubjába, az első helyen nyolcszázötvenmillió dollárral egy volt légionárius áll.
A háromszáz leggazdagabb román állampolgárt összegyűjtő szóló kiadvány szerint Románia dollármilliomosai mintegy tizenhárommilliárd dolláros összvagyonnal rendelkeznek jelenleg, egymilliárd dollárral többel, mint egy évvel ezelőtt, és cégeikben hétszázezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A Capital című lap kimutatása szerint soraikban 55 új dollármilliomos van a korábbi statisztikához képest, az újonnan a listára lépett személyek harminc-negyvenmillió dolláros átlagvagyonnal rendelkeznek.

Milliárdos teniszes

Egy év alatt nem sokat változott a leggazdagabb románok ranglistájának élvonala. Az élen továbbra is az 1941-ben Olaszországban letelepedett, volt légionárius-vasgárdista üzletember, Iosif Constantin Dragan, a 11 országban jelen levő Butan Gas cég tulajdonosa áll 850 millió dollárra értékelt vagyonával.

Második Ion Tirac, akinek közel hétszázmillió dollárnyi az összvagyona. A milliárdos teniszkarrierje után lépett az üzletemberi pályára, érdekeltségei vannak a bankszférában és az autókereskedelemben. Harmadik Viorel Micula, aki a bihari European Drinks holding résztulajdonosa, ez egyébként Kelet-Európa legnagyobb élelmiszeripari vállalata. A listán közel háromszázmillió dolláros vagyonával nyolcadik helyen szerepel Frank Timis, akinek neve a verespataki ciántechnológiás arany- és ezüstbányákkal kapcsolatban lehet ismerős olvasóinknak.

A toplistában az első magyar Teszári Zoltán, aki egy kábeltelevíziós társaság tulajdonosa, vagyona nyolcvanmillió dollár, ami a huszonkilencedik helyre elég. Őt a marosvásárhelyi Prosszer Zoltán követi, aki hatvanmilliós vagyonával a negyvenkettedik, a százegyedik helyen pedig Verestoy Attilát, RMDSZ-es szenátort találjuk 25 millió dolláros magánvagyonával.

Vonzó a tőkepiac

A Magyar Hírlap éves listája szerint Magyarország leggazdagabb embere Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom tulajdonosa, akinek összvagyonát ötvenmilliárd forintra, azaz körülbelül kétszázötvenmillió dollárra teszik, mely a román listán a top10-be kerüléshez is alig lenne elég.

A legvonzóbb befektetési terület a romániai gazdagok számára az ingatlan- és a tőkepiac. A kiadványt megjelentető Capital főszerkesztője szerint a román uniós belépés közeledtével, a tőzsdén jegyzett cégek számának gyarapodásával a tőkepiac lesz az elsőszámú "milliomosgyártó". Már most is vannak olyanok, akik vagyonukat kizárólag az ügyes tőzsdei spekulációknak köszönhetik.

Területi megoszlásban a fővárosban, Bukarestben él a legtöbb milliomos, Erdély azonban a maga 55 milliomosával szorosan követi Bukarestet. Az Erdélyben élő milliomosok összvagyona egymilliárd dollár körül van.