Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A guru tippjei: Törökország és Dél-Afrika

2008.07.08. 14:41
Mark Möbius a meglévõ bizonytalanságok ellenére kiemelten kezeli a török, illetve dél-afrikai piacokat. A török részvénypiac földrajzi fekvésének és erõs vállalati szektorának köszönhetõen lehet jövedelmezõ befektetés, míg Dél-Afrikában a növekvõ kereslet hajthatja felfelé a kiskereskedelmi cégek papírjait. A "hagyományos" feltörekvõ piacokkal kapcsolatban kevésbé borúlátó, elsõsorban a hongkongi piacot emeli ki, mint potenciális célpontot.

A pénzügyi piacok esetében a bizonytalanság kerülendõ, hiszen együtt jár a volatilitás növekedésével, Mark Möbius – az elmúlt 30 év egyik legkiemelkedõbb feltörekvõ piaci stratégája – számára viszont a bizonytalanság egyet jelent a befektetési lehetõséggel is. A Möbius által vezetett Templeton Emerging Markets Investment Trust most két olyan területre koncentrál, ahol a pillanatnyi bizonytalanságok ígéretes befektetési célpontokkal társulnak – nyilatkozta Möbius az Investors Chronicle-nek adott interjújában.

Vedd Törökországot

Földrajzi fekvésébõl adódóan kiváló befektetési célpont lehet Törökország, ugyanis ez a meglehetõsen nagy piac egyfajta hidat jelent Európa és Ázsia között. A túlnyomóan fiatal lakossága és sokrétû, kiegyensúlyozott vállalatai (a Németországban szerzett tapasztalatokat felhasználva) a pozitív képet csak erõsítik. Az egyetlen negatívum az elmúlt idõszakban a kormányzó párt iszlámista nézetei miatti belpolitikai viszály, ami egyebek mellett hozzájárult az árfolyamok csökkenéséhez.

Hasonló a helyzet Dél-Afrikában. Amikor errõl az országról hallunk, elsõként az árupiacok miatt lehetünk rá figyelmesek, Dél-Afrika a legfõbb termelõje ugyanis például az aranynak, a platinának és a szénnek. Jelen esetben Möbius mégis a "kiskereskedelmi sztorit" emeli ki.

"A fajüldözés idõszakában a fekete dél-afrikaiak nem lehettek teljes jogú tagjai a gazdaságnak", mutat rá Möbius. Mostanság ez a fajta megkülönböztetés eltûnõben van, a háztartások jövedelmei pedig egyre inkább valós keresletként jelennek meg a gazdaságban, ami pedig jótékonyan hat a kiskereskedelmi szektorra. Az árfolyamokban azonban ez még nem tükrözõdött, mivel a piac a növekvõ inflációs kockázatok miatt kamatemeléssel számol.

Möbius kiemeli, hogy az ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus) új vezetõjének, Jacob Zumának a megválasztása " a legjobb dolog, ami az országgal megtörténhetett". Összehasonlításként a brazíliai Lulát említi,akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a kétezres évek elején Brazília megoldotta a külsõ adósságállományával kapcsolatos problémákat.

És a többiek?

Möbius véleménye szerint nem várható az árucikkek árainak olyan erõsödése, ami megállíthatná a kínai vagy az indiai gazdaság kimagasló növekedését. "Ezeknek az országoknak egyre inkább rá kell jönniük, hogy nem képesek tovább fenntartani az áraikat. Az infláció növekedése minden bizonnyal fájdalmas lesz, de korántsem akkora mértékben ami képes lenne megállítani a növekedést." Várakozásai szerint a növekedés visszafogottabb lesz a mostaninál, de a pesszimista elõrejelzéseket felül fogja teljesíteni.

Hogyan kaphat bármilyen fogódzót is a Kínai gazdaság, ha gyakorlatilag nincs belföldi kötvénypiac, tilos a külföldieknek a részvénypiaci részvétel és a jüan árfolyama menedzselt? Az egyetlen válasz Hongkong lehet. Több mint 10 évvel az átadás után a korábbi gyarmat még mindig a legjobb piac, hogy korrekt árakon vásárolhassunk.

"A legjobb az volna, ha az egész Kínai piac elérhetõ lenne a külföldiek számára, de jelen pillanatban minõségi papírokat olcsóbban szerezhetünk meg a hongkongi tõzsdén, mint a kínain" - mondja Möbius.

A megtanult lecke

Az ázsiai tõkepiac fejlettségének növekedése Möbiust bizakodóvá teszi a tõkekivonás kockázataival kapcsolatban. Ettõl függetlenül ez még reális kockázat, de a kínai piac már kellõen stabil ahhoz, hogy ezeken az átmeneti likviditási zavarokon felülkerekedjen. Biztos abban, hogy a tíz évvel ezelõtti történések hatására sok ázsiai országban levonták a szükséges következtetéseketés, mivel az akkori helyzet sok tekintetben hasonlít a mostanihoz, emiatt Möbius túlzottnak tartja az esetleges kínai piac összeomlásáról szóló pletykákat.

Ezek közül az országok közül mindegyik, amelyik dolláralapú kölcsönt vett fel annak idején a deviza dollárral szemben drasztikus leértékelõdésekor képtelen volt eleget tenni visszafizetési kötelezettségének. Ehhez kapcsolódóan megemlíti, hogy a kelet-európai országoknak azonban még lehetnek problémáik, a lengyel jelzáloghitelezés nagy része ugyanis jenben és francia frankban van denominálva (hasonló helyzet figyelhetõ meg Magyarországon is).

A meglévõ kockázatok ellenére a feltörekvõ piacok még mindig kiemelt befektetési célpontok maradnak. "A feltörekvõ piacokat összességében még mindig növekvõ trend jellemzi, átlagosan 6%-os növekedést várok a feltörekvõ piacoktól erre az évre."