Valter
16 °C
31 °C

Gépfegyverekkel támadnak a modern kalózok

2008.03.13. 10:49
A kalózok nem csak a mítoszokban léteznek, falábakkal és beszélő papagájokkal. A modern kalózok AK-47-eseket hordanak és motorcsónakokkal próbálják uralni az óceánokat, hatalmas veszteséget okozva így a szállítócégeknek. Az idén újra emelkedik a támadások száma, eddig 14 százalékkal több esetet regisztráltak, mint a tavalyi év első hónapjaiban.

A világkereskedelem kilencven százaléka még mindig tengeren zajlik, éppen ezért nem meglepő, hogy a kalózkodás nem tűnt el – írja a BBC Online. A modern kalózok komoly gondot okoznak a szállítócégeknek.

Becslések szerint a kalózoktámadások 13-16 milliárd dolláros veszteséget okoznak világszerte. A legrosszabb év 2003 volt, amikor összesen 445 kalóztámadást regisztráltak, azóta némi csökkenésnek lehetünk tanúi. 2006-ban például 239-szer, tavaly pedig 249-szer támadtak meg szállítóhajót. Bár az 1990-es évekhez képest most jelentősen kevesebb a támadás, a kalózkodás még mindig komoly gondot okoz. Rupert Herbert-Burns, a Lloyd's Intelligence Unitnál tengerészeti biztonsági szakember szerint aggodalomra ad okot, hogy tavalyhoz képest az idén már 14 százalékkal több támadás történt, főleg szomáliai partoknál történt esetek miatt.

Kalóz támadás

A kalóztámadások nem egyformák, nagy különbség van, milyen hajót és milyen okból támadnak meg – állítja a Nemzetközi Hajózási Hivatal, melynek egyébként Kuala Lumpurban van a kalózügyekkel foglalkozó központja. Nigériában például a kalózok olajszállító hajókat támadnak meg, Dél-Kelet-Ázsiában inkább a kisebb tankereket, vontatóhajókat, uszályokat. A rakományt természetesen ellopják, de gyakran a legénységet is magukkal viszik váltságdíj reményében.

Elkapott szomáliaiak

Szomália partjainál minden hajó potenciális célpont lehet, éppen ezért azt tanácsolják az arra járóknak, ha lehet, maradjanak 200 kilométerres körzeten kívül. A szomáliai kalózok amúgy is különlösen nagy gondot okoznak, mivel a kormány nem tud hatékonyan fellépni ellenük és az országhoz tartozó vizeket sem védi haditengerészet. Az ország két évtizedig volt háborús övezet, és sokan azért álltak kalóznak, mert csak így tudták biztosítani megélhetésüket. Nagyon sok iskolázatan fiatalnak ma sincs más lehetősége, hogy eltartsa családját.

A jogszabályok szerint kalóztámadásnak minősül minden olyan támadás, mely nemzetközi vizeken más hajók ellen történik. Ha nemzeti vizeken támadnak (a partoktól számító 12 kilométeren belül), akkor egyszerű rablásnak minősül az eset.