Kornélia
1 °C
14 °C

Korrupciógyanú a Mol-INA privatizációnál?

2003.05.29. 10:35
A horvát Nacional magazin korrupció gyanúját sejteti a nemzeti olajtársaság, az INA privatizációjával kapcsolatban. Az illetékes szakszolgálatok állítólag már megkezdték az intenzív adatgyűjtést a külön egyezségekről.
A zágrábi lap szerdai száma két oldalon keresztül foglalkozott az esetleges Mol-INA-friggyel. A Nacional ,,Fizetett Reklám'' című cikke arról szól, hogy számtalan magyar-horvát előny származna abból, ha a magyar olajcég lenne az INA partnere, mert ez kiváló alapot nyújtana a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésére és szilárdítására.

Két szinten tárgyalnak

Az írás ugyanakkor a horvát kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva megemlíti, hogy úgy tűnik, a potenciális vevők két szinten tárgyalnak a közelgő döntéshozatal előtt. Egyfelől az adásvételi szerződés szintjén, másfelől korrupciós vonalon. A lap értesülései szerint erről néhány nappal ezelőtt tájékoztatást kaptak a horvát állami testületek, s az illetékes szakszolgálatok megkezdték az intenzív adatgyűjtést az INA megvételével kapcsolatos külön egyezségekről.

A nyilvánosság kizárásával

A Nacional azt állítja, hogy horvát lobbizók és tárgyalópartnerek egész serege próbál tűz közelbe kerülni, s dollármilliókban mérhető békés és boldog jövőt biztosítani magának és egyes politikai pártoknak. A lap felrója a horvát kormánynak, hogy miközben az átlátható privatizációt ígért, mégis úgy zajlik az értékesítési folyamat, hogy arról a nyilvánosság semmit sem tud, s minden néhány személy kezében összpontosul.