Emőke
-4 °C
9 °C

Nem lesz Mol-PKN összefogás az Unipetrolért

2004.04.21. 10:26
A lengyel PKN-Orlen vezérigazgatója cáfolta, hogy a magyar olajtársasággal együtt pályázna a cseh Unipetrolra. A hosszútávú együttműködésről azért még nem mondtak el.
Egyedül ad be ajánlatot a cseh Unipetrol privatizációs pályázatán a PKN Orlen - cáfolta a lengyel lapértesüléseket a Bloombergnek Zbigniew Wrobel, az olajipari társaság vezérigazgatója. A Gazeta Wyborcza tegnapi számában ugyanis magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva azt állította: a legújabb tervek szerint a Mol is csatlakozna a PKN vezette, az Unipetrol megszerzésére alapított konzorciumhoz.

A Shell a vetélytárs

A cikk szerint Hernádi Zsolt sem a két vállalat fúziójáról tárgyal Varsóban, hanem a közös indulást kieszközlendő érkezett a lengyel fővárosba. A magyarok ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben a PKN szerzi meg az Unipetrolt, az alapjaiban változtatná meg a jelenleg folyó fúziós tárgyalás erőviszonyait - állítja a napilap. A Mol részéről azonban nem érkezett semmiféle hasonló jellegű megkeresés, a PKN továbbra is az Agroferttel és a ConocoPhillipsszel alkotta konzorciummal száll versenybe az Unipetrolért.

A lengyel cég elsősorban a cseh vállalatcsoport olajipari részlege iránt érdeklődik, míg egyes vegyipari részlegeket az amerikai és a cseh partner kapna meg. A három versenyben maradt pályázónak (a Mol és a PKN mellett a Shell száll még ringbe) péntek estig kell megtennie kötelező érvényű ajánlatát. A cseh illetékesek reménye szerint május első heteiben kihirdetik a privatizációs pályázat győztesét.

Együttműködnének

A PKN-ben továbbra is megvan a szándék a Mollal való együttműködés elmélyítésére, ezt a szándékot a kormány is teljes mellszélességgel támogatja - mondta el Wrobel a Bloombergnek adott interjúban. (Igaz, a minap arra hivatkozva kérte a lengyel állam képviselője a megállapodásra szabott határidő meghosszabbítását, hogy május 2-án új kormány kerül az ország élére, s időt kell neki hagyni a kérdés áttanulmányozására.) A PKN az együttműködést első lépéseként a kereszttulajdonlást tudná elképzelni, amelynek keretében a cég állami részvénypakettjéből 10 százalékot eladnának a Molnak.

Hogy a magyar cégtől cserébe mit szeretnének, arról a vezérigazgató nem nyilatkozott. A két cég együttműködéséről szólva Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója a PAP hírügynökségnek elmondta: egy közös konszern létrehozása nagyban növelné mindkét társaság biztonságérzetét, hisz rendkívül megnehezítene egy estleges felvásárlási kísérletet. Az április 30-i határidő kitolásának azonban Áldott nem látja értelmét, szerinte addigra világosan kell látni, meg tud-e állapodni a két cég vagy sem.