Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Segít a költségvetésnek a Mol?

2006.05.09. 12:11
Számítások szerint mintegy 230 milliárd forintot fizet a Mol Rt. azért a csaknem 11 millió darab törzsrészvényért, amelyet most vásárolt meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól. Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban azt mondta: az állam "burkoltan" csökkentheti a költségvetési hiányt a bevétellel.

A vételi opciós jogról 2005. december 1-jén kötött megállapodást a cég és az állami részvénytársaság. A vételi ár a május 8-át megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára. A részvények átlagárfolyama nagyjából 22 ezer forint, ez azt jelenti, hogy mintegy 230 milliárd forint az ügylet értéke - mondta az Info Rádió honlapján olvasható összefoglaló szerint Szuppán Gergely.

Az elemző szerint a Mol azért nem élt korábban opciós jogával, mert a vásárlás előtt csökkentenie kellett a tulajdonában lévő saját részvények számát. Ez megtörtént, a cég 8,2 százaléknyi részvényt adott el BNP Paribas Banknak, 5,5 százalékot pedig egy nagy offshore cégnek - tette hozzá. Szuppán Gergely emlékeztetett arra, hogy az állam és a Mol között tavaly decemberben létrejött szerződés szerint az olaj- és gázipari cég 2015 végéig nem adhatja el a részvénycsomagot stratégiai befektetőnek, de pénzügyi befektető megveheti az értékpapírokat.

A privatizációs bevétel közvetlenül a költségvetés egyenlegének javítására nem fordítható, az ilyen forrásból érkező pénzből elsődlegesen az államadósságot kell csökkenteni - mondta a szakértő. Bizonyos trükközéssel egyes állami kötelezettségvállalásokat mégis át lehet vállalni ebből a pénzből. Elképzelhető, hogy egyes autópálya-kötvények refinanszírozására fordítja az állam a pénzt, és ezzel burkoltan javíthatja a költségvetés helyzetét - vélekedett Szuppán Gergely.

Batiz András kormányszóvivő december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő Mol-részvényeket. A tavalyi közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a Mol Rt. függetlenségének megőrzése. Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos részvénycsomagot a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják fel nyilvános értékesítés keretében.

Hernádi Zsolt, a Mol Rt. vezérigazgatója december 1-jei közleményében úgy fogalmazott, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.