Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Montenegrói olajcéget venne a Mol

2007.05.29. 15:07
Három külföldi olajtársaság, a szlovén Petrol, a magyar Mol és a horvát INA nyújtott be ajánlatot a Montenegro Bonus nevű montenegrói állami olajvállalattal megalakítandó közös vállalatra azon hat cég közül, amely a május 21-i határidőig megvásárolta a pályázati csomagot - értesült a Vijesti című montenegrói lap.

Az újság szerint a szlovénok hat évre 154,5 millió eurós befektetést ajánlottak a tervek szerint kőolajszármazékok forgalmazásával és tárolásával, üzemanyagtöltő állomások, illetve gázvezeték építésével foglalkozó közös vállalat létrehozása érdekében. Az INA 130,5 millió eurót, a Mol 105 millió ajánlott fel; ez utóbbi vállalat elképzelhetőnek tartja a befektetés növelését, de legfeljebb 139 millió euróig.

A Montenegro Bonus iránt korábban szintén érdeklődő Hellenic Petroleum a végső ajánlattételi határidő lejárta előtt arról értesítette a Montenegro bonust, hogy eláll a pályázaton való további részvételtől. Branko Kascelan, a Montenegro Bonus igazgatója közölte: nem tudja, mi a Lukoil szándéka, az orosz vállalat ugyanis szintén megvásárolta a pályázati dokumentumokat, ajánlatot azonban már nem nyújtott be.

A Montenegro Bonus a közös vállalatba, amelyet 50-50 százalékos tulajdonnal hozna létre a kiválasztandó külföldi partnerrel, sem vagyoni elemeket, sem jogokat nem kíván bevinni, csupán a minimálisan előírt ötezer eurós alapítói betéttel venne részt a közös cégben. Kascelan ezt úgy kommentálta: ezúttal úgy ítélték meg, hogy az ilyen projektekbe Montenegrónak nem szükséges befektetnie, tegyék azt meg helyette a külföldi befektetők.

A Montenegro Bonus egy bizonyos türelmi időszakot követően törlesztené a befektetővel szembeni kötelezettségeit, erről később állapodnának meg - mondta Kascelan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!