Piroska
-1 °C
5 °C

Aggályos lehet a Mol gázüzletágának eladása

2005.07.08. 11:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Az E.ON. venné meg a Mol gázüzletágát, de az Európai Bizottság vizsgálatot indít az ügyben. A tervezett tranzakció komoly versenyügyi problémákat vethet fel a gáz- és energiaellátás egész láncolatában Magyarországon.
Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Mol Rt. gázüzletágának a német E.ON Ruhrgas csoport általi felvásárlásának ügyében - jelentette be az Európai Unió végrehajtó testülete pénteken Brüsszelben. Közleménye szerint ugyanis a bizottság előzetes piacvizsgálata azt mutatta, hogy a tervezett tranzakció komoly versenyügyi problémákat vethet fel a gáz- és energiaellátás egész láncolatában Magyarországon.

A bizottságnak legkésőbb november 17-ig döntenie kell arról, megítélése szerint zavarja-e az uniós belső piacon folyó verseny tisztaságát a megállapodás. Az előzetes tanulmányozás eredményei nem jelentenek semmilyen jelzést a részletes vizsgálat után levonandó következtetések szempontjából. Neelie Kroes, a bizottság versenyügyi felelőse a bejelentést kommentálva hangoztatta: az EU versenyképességének szempontjából kiemelt jelentőségű az energiaágazat helyzete. Kulcsfontosságú tehát, hogy a bizottság alaposan kielemezze a tervezett felvásárlásnak az uniós versenyre tett hatását, különösen olyan időszakban, amikor az EU a teljesen tisztán működő egységes energiapiacot akadályozó tényezők lebontásán dolgozik.

A Mol és az E.ON Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról. Az E.ON a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, valamint a Panrusgáz 50 százalékát veszi meg. A Magyar Energia Hivatal június végén jelentette be, hogy engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas Internationalnak. A MEH úgy véli, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.ON Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát, és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára.

A Gazdasági Versenyhivatal már június végén jelezte, hogy "a kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival". Ezért a GVH maga is részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Bizottságnak.

A brüsszeli bizottság szerint az E.ON már jelenleg is aktív a magyar piacon regionális elosztócégek ellenőrzésének köszönhetően. Az előzetes vizsgálat szerint a Mol gázüzletágának felvásárlása a piaci verseny torzulásának komoly kockázatát jelentené, mert a német csoport vertikális irányban is bekapcsolódna a gázellátás láncolatába. Az új cégalakulat egyebek között a Magyarországon hozzáférhető valamennyi (helyi és importált) gázellátási forrás fölött ellenőrzést gyakorolna. Ez a versenytársak kizárásának kockázatát hordozza magában. A bizottság aggódik tehát, hogy az egyesülés a tényleges verseny kiteljesedésének akadályát jelentené, és veszélyeztetné az energiapiac liberalizálásának folyamatát Magyarországon - áll a brüsszeli közleményben.