Dezső
14 °C
27 °C

Ismét napirenden a Mol-PKN egyesülése

2004.06.03. 08:14
Ha maradna a jelenlegi lengyel miniszterelnök, akkor esélye lenne a Mol-PKN fúziónak. A Mol csak akkor folytatja a tárgyalást, ha a két cég tulajdonosi szerkezete hasonló lesz.
Jó esélyt adna a Mol és a lengyel PKN olajtársaság közötti fúzióra, ha a liberális Marek Belka lenne Lengyelország miniszterelnöke - nyilatkozta Zbigniew Wróbel, a PKN vezérigazgatója a német Handelsblattnak. A két társaság között április végén szakadtak meg az együttműködésre irányuló kizárólagos tárgyalások, miután a Mol több előfeltételhez kötötte a folytatást.

A Mol részéről Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató azt hangsúlyozta akkor, hogy csak abban az esetben folytatják a tárgyalást, ha a két cég tulajdonosi szerkezete hasonló lesz, amivel arra utalt, hogy a lengyel kormánynak 10 százalék körülire kellene csökkenteni a részesedését a PKN-ben.

Hernádi egyébként a német újságnak azt mondta, hogy az egyesült cég piaci értéke 10 milliárd dollár körül lenne, amelylyel Közép-Európa legnagyobb olajtársaságává lépnének elő. A Mol vezetője azt is közölte, hogy a magyar állam részesedése 2005-ben csökkenhet tovább, az értékesítés pedig tőzsdén vagy azon kívül is történhet.

A PKN vezérigazgatója egyébként a szorosabb kooperációtól a teljes fúzióig mindent elképzelhetőnek tart a két cég között.