Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Montenegró lesz a Balkán Monacója

2008.09.22. 07:55
Újabb luxusberuházások indulnak Montenegróban. A hajótulajdonosok hamarosan birtokba vehetik a Tivatban épülő 800 jacht befogadására alkalmas kikötőt.

A beruházást olyan nevek jegyezik, mint - a Forbes magazin szerint Oroszország jelenlegi leggazdagabb embere - Oleg Deripaszka, illetve a magyar származású kanadai milliárdos, Peter Munk, Lord Rothschild, valamint az LVMH luxusmárkacsoport elnöke, Bernard Arnault.

Az elképzelések szerint Tivatban a kikötő mellett szálloda, étterem, boltok és talán még egy kaszinó is helyet kapna. Az első becslések szerint körülbelül 350 millió dollárba kerülő fejlesztés jelentős lépés lenne afelé, hogy Montenegrót a Balkán Monacójaként emlegessék.

Ehhez az is hozzájárulhat, hogy - a hírek szerint - a Four Seasons szállodalánc a mediterrán térségbe szánt első hotelját 2010-ben itt nyitná meg. Roman Abramovics pedig egy közel 13 kilométeres partszakaszt szemelt ki saját beruházásainak.

Tovább élénkíti az érdeklődést Montenegró iránt, hogy a közelmúltban olyan hírességek is megjelentek - potenciális nyaralóhely iránt kutatva -, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones, Michael Schumacher vagy éppen a teniszező Williams-nővérek. Montenegró további hatalmas előnye, hogy viszonylag közel van Oroszországhoz, ahol évről évre nő a dollármilliárdosok száma, a természeti környezet pedig még szinte érintetlen.