Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Delors bírálja az Európai Unió monetáris szigorát

2002.05.14. 15:12
Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke nem ért egyet az Európai Unió monetáris szigorával.
A francia politikus álláspontja azután látott napvilágot, hogy az Európai Bizottság illetékesei dühödten reagáltak Jacques Chirac felvetésére: a francia államfő az ország költségvetési egyensúlyának megteremtését az eredetileg vállalt 2004 helyett 2007-re tolná ki.

Az elnök közvetítsen

A Le Monde-nak adott interjújában Delors kijelentette: nem ért egyet a tagállamok központibank-elnökeivel, akik szerint országuknak 2004-re bármi áron egyensúlyba kell hozni a költségvetésüket.

A Bizottság egykori elnöke úgy véli: az Európai Központi Banknak (EKB) dialógust kellene folytatnia az eltérő gazdasági megközelítést képviselő felekkel. Szerinte a Bizottság elnökének kellene közvetítő szerepet vállalnia az EKB és a tagállamok között.

Delors úgy látja: a tagállamok gazdaságpolitikáinak közelítésére van szükség és nem arra, hogy minden gazdaságpolitikai döntést Brüsszelben hozzanak meg.

Adócsökkentés kontra stabilitás?

Delors véleménye felfogható a francia elnök támogatásaként is - írja az EUobserver.com. A Bizottság ugyanis hevesen kikelt az ellen, hogy Chirac kilátásba helyezte: az ország költségvetése - a márciusi barcelonai csúcson tett vállalásával ellentétben - 2004 helyett csak 2007-re kerülhet egyensúlyi helyzetbe.

A brüsszeli testület szerint Chiracnak a választási kampányban meghirdetett adócsökkentési programja sértheti az eurózóna biztonságát garantáló stabilitási és növekedési paktum célját.