Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Delors bírálja az Európai Unió monetáris szigorát

2002.05.14. 15:12
Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke nem ért egyet az Európai Unió monetáris szigorával.
A francia politikus álláspontja azután látott napvilágot, hogy az Európai Bizottság illetékesei dühödten reagáltak Jacques Chirac felvetésére: a francia államfő az ország költségvetési egyensúlyának megteremtését az eredetileg vállalt 2004 helyett 2007-re tolná ki.

Az elnök közvetítsen

A Le Monde-nak adott interjújában Delors kijelentette: nem ért egyet a tagállamok központibank-elnökeivel, akik szerint országuknak 2004-re bármi áron egyensúlyba kell hozni a költségvetésüket.

A Bizottság egykori elnöke úgy véli: az Európai Központi Banknak (EKB) dialógust kellene folytatnia az eltérő gazdasági megközelítést képviselő felekkel. Szerinte a Bizottság elnökének kellene közvetítő szerepet vállalnia az EKB és a tagállamok között.

Delors úgy látja: a tagállamok gazdaságpolitikáinak közelítésére van szükség és nem arra, hogy minden gazdaságpolitikai döntést Brüsszelben hozzanak meg.

Adócsökkentés kontra stabilitás?

Delors véleménye felfogható a francia elnök támogatásaként is - írja az EUobserver.com. A Bizottság ugyanis hevesen kikelt az ellen, hogy Chirac kilátásba helyezte: az ország költségvetése - a márciusi barcelonai csúcson tett vállalásával ellentétben - 2004 helyett csak 2007-re kerülhet egyensúlyi helyzetbe.

A brüsszeli testület szerint Chiracnak a választási kampányban meghirdetett adócsökkentési programja sértheti az eurózóna biztonságát garantáló stabilitási és növekedési paktum célját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!