Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Monetáris háborúskodás a három nagy rosszfiú miatt

2002.10.31. 08:44
A Nemzetközi Valutaalap szerint Németország, Franciaország és Olaszország folyamatosan aláássa az eurózóna stabilitási és növekedési paktumát. Csupán a kisebb országok "viselkednek jól".
Az Európai Központi Bank mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői is úgy látják, hogy három európai ország - Németország, Franciaország és Olaszország - aknázza alá az eurózóna stabilitási és növekedési paktumát. Az IMF eurózónáért felelős igazgatója, Michael Deppler szerint "a három nagy ország alkalmatlan politikát folytat".

Nem a paktum rugalmatlan

Az Európai Központi Bank nemrégiben egy nyilatkozatban azzal vádolta meg az EMU-tagországokat, hogy nem tesznek eleget a saját maguk által vállalt kötelezettségeknek. "A problémák nem azért jelentkeztek, mert rugalmatlan a törvény, hanem azért, mert egyes országok nem kívánják elkötelezni magukat a törvények betartása mellett" - áll a közleményben.

Szakértők szerint az Európai Központi Bank és a tagországok vitája miatt a bank november helyett csak decemberben csökkenti majd az irányadó kamatokat. Ez pedig a konkrét gazdasági következményeken túl is sötét jövőt sejtet, ugyanis azt jelzi, hogy az eurózóna monetáris politikájának hivatalos irányítója, az EKB és a tagállamok pénzügyminiszterei között egyre komolyabb konfliktus kezd kialakulni.

Elszalasztott lehetőség

Az IMF egyébként csökkentette az eurózóna GDP-jének növekedési előrejelzését 0,9 százalékról 0,75 százalékra. A probléma gócát Deppler szerint is a nagy országok törvényt nem tisztelő viselkedése jelenti.

A kisebb országok 1998 és 2002 között sikerrel ledolgozták költségvetési hiányukat és mostanra jelentős többletet halmoztak fel. A "nagyok" a kezdeti állapothoz tértek vissza a legalább 1.2-2 százalékos költségvetési hiánnyal, miután a növekedés időszakát nem használták fel gazdaságuk megszilárdítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?