Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Montezuma örökösei jussukat követelik

2003.08.22. 19:32
Az utolsó azték uralkodó örökösei egy négyszázötven évvel ezelőtt beígért járandóságot próbálnak behajtani a mexikói államon.
II. Montezumát, az utolsó azték uralkodót Cortez ejtette foglyul 1519-ben. V. Károly spanyol király 1550-ben éves járadékot ígért az uralkodó lányának, illetve minden leszármazottjának birodalmuk és pozíciójuk elvesztéséért.

1934 óta nem kapják

Az utódok - az Acosta család - 1934-ig rendszeresen kapták is a juttatást, a mexikói kormány attól kezdve azonban nem volt hajlandó fizetni. (A Forradalmi Párt akkor vette a hatalmat, melyet máig a kezében tart.) Guillermo Acosta most felkérte a kormányt, folytassa a megígért járadék folyósítását, közölte a BBC.

'Eddig mindenki fizetett'

Acosta szerint kormány- és rendszerváltásoktól függetlenül családjának továbbra is joga van a jövedelemre, hiszen a királyi ígéret továbbra is érvényes. "A spanyol királyok, majd a mexikói kormányok - még a forradalmiak is - rendre elismerték jogunkat" - állítja Acosta.

Kilencvenezer dollár

Történészek szerint a járandóság évi 250 uncia (egy uncia 28,3 gramm) arany, ami ma nagyjából kilencvenezer dollárnak felel meg. A család egyelőre nem fordult bírósághoz, a leszármazottak ügyvédei jelenleg a leggyorsabb megoldáshoz vezető módszeren tanakodnak.