Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Monti körmére néz a zeneiparnak

2001.06.12. 12:20
Az Európai Bizottság, miután vizsgálatot kezdett a CD-, majd a DVD-piacon, most az online zenepiacot is célba vette - közölte a Financial Times. A Bizottság szerint félő, hogy a nemrég, offline zeneóriások által alakított internetes szövetségek, a Duet és a MusicNet megállapodási sértik a trösztellenes szabályokat. Az EU versenyügyi biztosa bejelentette, hogy a CD-vizsgálatban nem bukkantak komoly szabálytalanságokra, a DVD-ügyben kiküldött felkérésre pedig még csak a Disney reagált.
Mario Monti, az Unió versenyügyi biztosa egy stockholmi fogyasztói fórumon bejelentette, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít a MusicNet és a Duet online zeneóriás közötti verseny ügyében. Mindkét szövetséget az offline zeneipar óriásai hozták létre egy-egy internetes cég bevonásával, és mindkét vállalkozás az online zenepiacot akarja meghódítani. A MusicNet az AOL Time Warner, a Bertelsmann, az EMI, és a RealNetworks közös vállalkozása, míg a Duetet (amelyet Pressplayre keresztelnek át) a Vivendi Universal, a Sony és a Yahoo! hozta létre.

Versenyt sértő óriások?

A Bizottság azért indít vizsgálatot, mert félő, hogy a cégek közötti megállapodások némelyike esetleg sérti a trösztellenes szabályokat. "Fontos, hogy a cégek kihasználhassák az új technikai lehetőségeket, de az óriásvállalatok szövetségei veszélyeztethetik a versenyt, és nekünk a fogyasztók jogait kell védenünk" - közölte Monti.

A CD-piacon nincsenek durva szabálytalanságok

Januárban a Bizottság vizsgálatot indított a CD-piacon is, de ennek során nem találtak komolyabb szabálytalanságokat. Monti beszámolt róla, hogy néhány kiadó ugyan kipróbált néhány trükköt, hogy az árakat felhajtsa, de ezekkel a vizsgálat hírére azonnal felhagytak. A Bizottság a vizsgálat anyagát átadta az érintett országok versenyhivatalainak.

Az ausztrálok már elítélték a DVD-régiókódok használatát

A Bizottság a filmipart sem hagyja békén, és a DVD-árakkal kapcsolatban is vizsgálatot kezdett. Az EU elsősorban arra kíváncsi, hogy a területi kóddal védett európai DVD-k miért drágábbak, mint az amerikaiak (a régiókód miatt egy olcsóbb amerikai lemez nem játszható le európai lejátszón). Monti azt is kiderítené, hogy a régi filmek DVD-változata mért kerül olyan sokba, mikor ezek költsége elenyésző egy új film költségeihez képest. Monti Stockholmban bejelentette, hogy az ausztrál versenyhivatal már "a döntési szabadság súlyos korlátozásaként" értékelte a régiókódok használatát.

A Disney elfogadja a DVD-vizsgálatot

A Walt Disney Company szóvivője közölte, hogy a cég együttműködik az Európai Bizottsággal, és hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak. A Bizottság a Disney-n kívül azonban még további hat vállalatot meg szeretne vizsgálni. A Sonyhoz tartozó Columbia Pictures, az AOL Warner Brothers, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Vivendi-Universal, a Fox Entertainment Grouphoz tartozó Twentieth Century Fox és a Viacomhoz tartozó Paramount Pictures még nem reagált a Bizottság kezdeményezésére.