Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egymilliárd eurónyi büntetés egy év alatt

2002.12.16. 13:04
Az EU versenyügyi biztosa által árkartell miatt idén kiszabott büntetések összértéke várhatóan még e héten eléri az egymilliárd eurót. Szakértők szerint azonban a közeljövőben enyhül a brüsszeli szigor ezekben az ügyekben.
Mario Monti hivatala jelenleg 946 millió eurónál tart, de a Financial Times értesülései szerint kedden, az Európai Bizottság idei utolsó ülése után újabb büntetéseket jelentenek be, így az idei bírságok összege meghaladja majd az egymilliárd eurót.

Építőanyag, fűszer, processzor

A lap úgy tudja, a hét elején három különböző árrögzítési ügyben döntenek az illetékesek. Néhány olasz építőanyag-, és japán ételízesítő-gyártó számíthat kisebb büntetésre, míg a számítógép-alkatrészeket készítő német SGL Carbon, amely ellen hat éve folyik vizsgálat, komolyabb bírságot kaphat.

A brüsszeliek gyanúja szerint az SGL a processzorok gyártásához szükséges különleges grafit árát rögzítette hét európai, amerikai és japán konkurensével a kilencvenes években.

Már megbüntették

A német vállalat komoly büntetésre számíthat, mert a kartell éveken át működött, és a céget korábban már bűnösnek találták hasonló ügyekben. A lap szerint ugyanakkor a bírság megállapításánál valószínűleg figyelembe veszik a cég pénzügyi helyzetét, és hogy a vállalatot korábban már megbüntették versenyellenes magatartásért.

Enyhül a szigor?

Egy megbüntetett vállalat korábban csak úgy érhette el büntetése csökkentését, ha bíróság előtt bizonyítani tudta, hogy a bírságnak súlyos következményei lesznek, például ha alkalmazottakat kell elbocsátani miatta - ez azonban ritkán sikerült. A lap által megkérdezett szakértők szerint az SGL-ügy azt mutatja, hogy Brüsszelben enyhíteni akarnak a négy éve alkotott versenyügyekben alkalmazott büntetési irányelveken. A bizottság illetékesei nem kommentálták a Financial Times értesüléseit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!