Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hét magyar bankot minősítene le a Moody's

2006.09.25. 18:19
Hét magyar bank devizabetéti besorolását vette hétfőn leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service, azzal összefüggésben, hogy a múlt hét végén a szuverén magyar adósbesorolással és devizabankbetéti országplafonnal is így tett. A cég egyben utalást tett arra, hogy ha a magyar adósosztályzatot leminősíti, az egy fokozatnyi lenne.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a leminősítési vizsgálat a Budapest Bank, a Kereskedelmi és Hitel Bank (K&H), az MKB Bank, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Central-European International Bank (CIB) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyaránt "A1"-es szintű hosszú távú devizabetéti besorolására vonatkozik.

A Moody's pénteken jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország egyébként elsőrendű, viszont az év eleje óta már negatív kilátással ellátott hosszú futamú forint- és devizakötvény-adósi, valamint devizabankbetéti besorolásait. A cég indoklásában szerepelt egyebek mellett, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, kétséges, hogy utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A hétfőn bejelentett banki osztályzati felülvizsgálatok indoklásában a Moody's utalást tett arra, hogy a magyar adósosztályzat esetleges leminősítése egy fokozatnyi lenne, azt írva: a most felülvizsgálat alá vett banki devizabetéti osztályzatok "A2"-re romlanának, ha a magyar devizabetéti országplafon is "A2"-re süllyedne (a jelenlegi "A1"-ről).

A Moody's a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által érvényben tartott, közepes befektetői "BBB plusz"-nál három fokozattal magasabb kategóriában tartja a magyar adósosztályzatot. Ez egy esetleges leminősítés után is valószínűleg az elsőrendű "A" sávban maradna, mivel - főleg EU-tag - szuverén adósok egyszerre három szinttel történő leminősítésére - hacsak nem áll elő akut külső fizetési válság - gyakorlatilag nincs példa.

A Moody's hétfői londoni bejelentése szerint az OTP Bank "A1"-es előresorolt, illetve "A2"-es alárendelt devizaadósi, valamint az MKB és az MFB ugyanezen devizaadósság-kategóriákra érvényes "Aa3"-as, illetve "A1"-es besorolásait a magyar szuverén adósosztályzat visszaminősítése nem érintené, mert a kereskedelmi adósság-kibocsátókra megállapított "Aa1" szintű devizaktövény-adósi országplafonra - amely az általános törlesztési moratórium valószínűségét méri szuverén nem fizetővé válás esetén - a pénteken bejelentett leminősítési vizsgálat nem vonatkozik.

Ez utóbbi besorolási kategóriát a Moody's májusban honosította meg, amikor bejelentette: több tucatnyi ország, köztük Magyarország újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt.

A Moody's májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

Az "Aa1" szintű magyar devizaadósi országplafon azt jelzi, hogy igen alacsony a valószínűsége a kereskedelmi devizaadósokra elrendelt fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén devizakötvény-adóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.