Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hét magyar bankot minősítene le a Moody's

2006.09.25. 18:19
Hét magyar bank devizabetéti besorolását vette hétfőn leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service, azzal összefüggésben, hogy a múlt hét végén a szuverén magyar adósbesorolással és devizabankbetéti országplafonnal is így tett. A cég egyben utalást tett arra, hogy ha a magyar adósosztályzatot leminősíti, az egy fokozatnyi lenne.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a leminősítési vizsgálat a Budapest Bank, a Kereskedelmi és Hitel Bank (K&H), az MKB Bank, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Central-European International Bank (CIB) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyaránt "A1"-es szintű hosszú távú devizabetéti besorolására vonatkozik.

A Moody's pénteken jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország egyébként elsőrendű, viszont az év eleje óta már negatív kilátással ellátott hosszú futamú forint- és devizakötvény-adósi, valamint devizabankbetéti besorolásait. A cég indoklásában szerepelt egyebek mellett, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, kétséges, hogy utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A hétfőn bejelentett banki osztályzati felülvizsgálatok indoklásában a Moody's utalást tett arra, hogy a magyar adósosztályzat esetleges leminősítése egy fokozatnyi lenne, azt írva: a most felülvizsgálat alá vett banki devizabetéti osztályzatok "A2"-re romlanának, ha a magyar devizabetéti országplafon is "A2"-re süllyedne (a jelenlegi "A1"-ről).

A Moody's a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által érvényben tartott, közepes befektetői "BBB plusz"-nál három fokozattal magasabb kategóriában tartja a magyar adósosztályzatot. Ez egy esetleges leminősítés után is valószínűleg az elsőrendű "A" sávban maradna, mivel - főleg EU-tag - szuverén adósok egyszerre három szinttel történő leminősítésére - hacsak nem áll elő akut külső fizetési válság - gyakorlatilag nincs példa.

A Moody's hétfői londoni bejelentése szerint az OTP Bank "A1"-es előresorolt, illetve "A2"-es alárendelt devizaadósi, valamint az MKB és az MFB ugyanezen devizaadósság-kategóriákra érvényes "Aa3"-as, illetve "A1"-es besorolásait a magyar szuverén adósosztályzat visszaminősítése nem érintené, mert a kereskedelmi adósság-kibocsátókra megállapított "Aa1" szintű devizaktövény-adósi országplafonra - amely az általános törlesztési moratórium valószínűségét méri szuverén nem fizetővé válás esetén - a pénteken bejelentett leminősítési vizsgálat nem vonatkozik.

Ez utóbbi besorolási kategóriát a Moody's májusban honosította meg, amikor bejelentette: több tucatnyi ország, köztük Magyarország újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt.

A Moody's májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

Az "Aa1" szintű magyar devizaadósi országplafon azt jelzi, hogy igen alacsony a valószínűsége a kereskedelmi devizaadósokra elrendelt fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén devizakötvény-adóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!