Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Versenytársainkon javított a Moody's

2006.03.09. 16:15
Felminősítési felülvizsgálat alá helyezte, illetve felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el csütörtökön a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a tíz új EU-tagállamból azt a hetet - köztük öt kelet-európait -, amelyek már beléptek az euróövezeti csatlakozás előtt kötelező átváltási mechanizmusba (ERM-II), a cég ugyanakkor jelezte, hogy Magyarország majdani ERM-II.-tagságát nem feltétlenül kísérné a szuverén adósprofil javulásának hasonló elismerése.
A Moody's, amely nemrég stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként magasan elsőrendű, "A1" szintű magyar szuverén adóskockázati osztályzat kilátását a költségvetés állapotára és a szerinte csak a jövő évtizedben várható magyar ERM-II.-tagságra hivatkozva, a csütörtöki londoni közlemény szerint felminősítési felülvizsgálat alá vette Szlovákia "A2"-es és Litvánia "A3"-as - a magyarnál egy, illetve két fokozattal gyengébb - szuverén besorolási országplafonját és kormánykötvény-adósi osztályzatát, és pozitívra javította Ciprus (A2), Észtország (A1), Lettország (A2), Málta (A3) és Szlovénia (Aa3) adósi besorolásának kilátását.

A felminősítési felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban rövid időn belüli osztályzatjavításra utal; a pozitív kilátás hosszabb időtávon belül valószínűsíti ugyanezt.

Tízből heten az előszobában

A Moody's csütörtöki londoni elemzése felidézi, hogy a 2004. május 1-jén EU-taggá vált tíz országból már hét az ERM-II.-be is belépett. Észtország, Litvánia és Szlovénia már 2004 júniusában, Ciprus, Lettország és Málta 2005 májusában, Szlovákia pedig tavaly novemberben lett tagja az uniós átváltási rendszernek. A Moody's a kilátásjavításhoz fűzött külön kommentárjában azt írta: a kedvező nemzetközi pénzügyi környezetnek és az adott kormányok megfelelően fegyelmezett gazdaságpolitikájának eredményeként az ERM-II.-be bevitt valuták stabilak maradtak, és az első euróövezeti csatlakozások már 2007-ben megtörténhetnek.

A hitelminősítő szerint az euróövezeti belépés megszünteti a hét ország esetében a valutakockázatokat, és ezeknek az országoknak az adóskockázati besorolási országplafonjai az eurócsatlakozással egy időben a legmagasabb, "Aaa" szintre fognak emelkedni. Bár egyes - például a makroegyensúlytalanságokkal és az eurócsatlakozás pontos dátumával kapcsolatos -, még fennmaradó bizonytalanságok kelthetnek piaci feszültséget, a Moody's szerint az ERM-II.-be belépett országok euróövezeti csatlakozási kilátása most már elrettentő hatással van a destabilizáló hatású tőkeáramlási folyamatokra.

A kicsik vs Magyarország

A kilátásjavításról, illetve pozitív felülvizsgálati listára vételről szóló csütörtöki londoni bejelentés mellé kiadott nyolc oldalas elemzésében a Moody's ugyanakkor azt írta: az ERM-II. részben azért bizonyult eddig stabil keretnek, mert a csatlakozó országok kicsik, makrogazdasági politikájuk és szerkezeti reformjaik eddigi folyamata általában kedvező, és piacaikon nincs jelen nagy mennyiségű portfolió-tőke. Ha a nagyobb új EU-tagállamok - például Magyarország és Lengyelország - is az ERM-II.-csatlakozás mellett döntenek, azt a Moody's nem fogja feltétlenül és azonnal szuverén adósprofil-javulásként elismerni, mert ezeknek az országoknak megkérdőjelezhetőbbek az adóskockázati alapmutatóik - főleg közfinanszírozási rendszerük -, és likvidebb pénzpiacaik spekulatív jellegű tőkeáramlásokat vonzanak, áll az elemzésben.

A Moody's a múlt hónapban rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Ehhez fűzött indoklásának egyik megállapítása szerint a cég azzal számol, hogy Magyarország nemcsak az euróövezetbe, de annak előszobájába, az ERM-II. átváltási mechanizmusba is valószínűleg csak a jövő évtizedben tud belépni.

A magyar adósosztályzatra január óta a Standard & Poor's is negatív kilátást tart érvényben, a Fitch Ratings pedig tavaly decemberben az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a másodrendű kategória elejére, a befektetőknek csak megszorításokkal ajánlott "BBB plusz"-ra vette vissza a magyar besorolást, amelyet előzőleg több mint két évig negatív kilátással tartott nyilván.