Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A Moody's is vizsgálódik

2006.09.22. 19:50
A Moody's Investors Service szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

Leminősítési felülvizsgálat alá vette pénteken Magyarország egyébként elsőrendű hosszú futamú forint- és devizakötvény-adósi, valamint devizabankbetéti besorolásait a Moody's Investors Service, amely szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A leminősítési vizsgálat a Moody's londoni közleménye szerint az "A1" szintű hazai és devizakötvény-adósságra, valamint a hasonló besorolású devizabankbetéti országplafonra vonatkozik.

A döntés a kereskedelmi adósság-kibocsátókra megállapított "Aa1" szintű országplafont - amely az általános törlesztési moratórium valószínűségét méri szuverén nem fizetővé válás esetén -, valamint a hazai valutában vezetett betétek és adósságok "Aaa" szintű országplafonját, vagyis a bármely magyarországi adósságkibocsátónak adható, lehető legmagasabb forintadósi osztályzatot nem érinti.

A leminősítési vizsgálat bejelentése előtt mindössze egy nappal a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte Londonban, hogy stabilról negatívra rontja a magyar szuverén adósság nála "BBB plusz" szintű, közepes befektetői besorolásának kilátását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!