Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Európa lemaradt az informatikában

2001.07.26. 10:52
A Moody's szerint az eurórégió részben az információtechnológiai szektor fejletlensége miatt maradt le az Egyesült Államok mögött. A tavalyi lisszaboni EU-csúcson elhatározott nagyszabású célok végrehajtása pedig igencsak akadozik.
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző ház Londonban kiadott éves összefoglalója szerint az euróövezet gazdaságának növekedési potenciálja - elsősorban az információtechnológiai szektor lemaradása miatt - nem elegendő a 3 százalék körüli növekedés hosszú távú fenntartásához, különösen akkor, ha a nemzetközi üzleti ciklus kevésbé dinamikus szakaszba érkezik, vagy külső sokkhatás éri a térséget.

Az amerikai gazdaság minőségi ugrása

Az elemzés az Egyesült Államokkal állítja szembe az európai valutaunió teljesítményét. Az Egyesült Államokban a 90-es évek második felétől magas volt a foglalkoztatottság és erős a növekedés, ennek ellenére tartósan alacsony maradt az infláció.

Ez pedig arra enged következtetni, hogy az amerikai gazdaság minőségi ugrást hajtott végre az "új gazdaság" irányába. Az amerikai gazdasági növekedés harmadát az információs és a távközlési szektor termelése adja, addig az EU-ban ez az arány alig 15 százalék.

Európa nagyszabású tervei

Az elemzés szerint az EU tudatában van ennek a problémának, és a tavalyi lisszaboni uniós csúcsértekezleten meg is állapították, hogy szerkezeti reformokra van szükség a tudásalapú gazdaság megteremtéséhez. Lisszabonban igen nagyratörő célokat fogalmaztak meg: az EU a világ legversenyképesebb és leginkább tudásra alapozott gazdaságává akar válni, mégpedig úgy, hogy közben a piaci liberalizációval és a jóléti társadalom korszerűsítésével gazdasági és szociális modellt is állít a világ elé.

Sajnos az EU-csúcsokon megfogalmazott célkitűzéseket nem mindig követi cselekvés, és még a törvénybe foglalt elhatározások végrehajtása is rendszeresen késik az egyes tagországokban - jegyzi meg a Moody's.

Termelékenység vagy adminisztratív szabályozás

A problémák egyik gyökere az, hogy a jelek szerint a termelékenység növekedési üteme fordított arányban van a központi adminisztratív szabályozás kiterjedtségével. Az utóbbi években azok az országok értek el erőteljes növekedést - az EU-ban például Írország -, amelyekben a legkisebb mértékű a központi szabályozás a gazdaságban. A Moody,s szerint erőteljes adminisztratív teher nehezedik ugyanakkor a francia, az olasz, a belga és a spanyol gazdaságra.