Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nagyon sokat dolgozunk a fizetésünkért

2008.04.17. 10:30
Koreában dolgoznak a legtöbbet az emberek. Ott az átlagos heti munkaórák száma majdnem 49 óra. Ez majdnem egy egész munkanappal több, mint hazánkban.

Az OECD tagállamok körében rendszeresített statisztikák szerint Korea vezeti a listát a heti átlagos munkaórák száma alapján. Az ottani munkavállalók heti átlag 48,5 órát dolgoztak 2006-ban – idézi az OECD jelentését a Pénzcentrum.

Az EU tagállamok között minél nyugatabbra tekintünk, annál kevesebb a heti munkaórák száma. A legkevesebb időt Norvégiában és Hollandiában fordítják a főállásban eltöltött munkára, ott átlagosan 33,7 és 30,8 órát dolgoznak egy héten.

A részmunkaidős foglalkoztatás természetesen csökkenti ezt az értéket. Hollandia előnye tehát azzal magyarázható, hogy náluk a legmagasabb az OECD tagállamok közül a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma.

Hazánk, a maga 40,3 órás heti munkaidejével a listavezetők közé tartozik, bár a csehek, szlovákok és lengyelek többet dolgoznak nálunk. Az elmúlt évek tendenciáját tekintve azonban csökkenni látszik a munkára fordított heti idő mértéke, de hazánkban még lényegesen magasabb az OECD tagállamok átlagéinál.