Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Huszonötmillió dollárt fizet a JP Morgan

2003.10.02. 12:42
A JP Morgan Chase huszonötmillió dollárt fizet az amerikai tőzsdefelügyeletnek, hogy lezáruljon a cég részvénykibocsátási gyakorlatával kapcsolatos vizsgálat.
A tőzsdefelügyelet (SEC) azért indított vizsgálatot, mert gyanúja szerint a bankház a technológiai szektor tőzsdei fénykorában úgy adta ki a tőzsdére lépő új cégek papírjait, hogy ügyfeleivel megígértette, a kereskedés megindulásakor újabb részvényeket vesznek, közölte a Financial Times.

A SEC szerint a JP Morgan megsértette a tőzsdei bevezetésre vonatkozó szabályokat, bár nem kötelezte ügyfeleit a későbbi vásárlásra, csak megpróbálta rávenni őket. A megállapodás nyomán a bank ugyan fizet, de nem kell elismernie, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna. A Credit Suisse First Boston hasonló okok miatt 2002-ben százmillió dollárt fizetett.

Az Enron-ügyben is fizetett

A céget júliusban Enron-ügyben is megállapodott a felügyelettel, miután a hatóság szerint a bank segített a befektetők félrevezetésében. A JP Morgan Chase akkor a Citigrouppal együtt kötött megállapodást, a két bank 135, illetve 120 millió dollárt fizetett. A két cégnek ezen felül további 25-25 milliót kellett fizetnie a Robert Morgenthau manhattani ügyész által indított vizsgálat nyomán.