Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csődben a Moszkvics

2003.04.23. 13:08
A moszkvai főpolgármesteri hivatal csődeljárást kezdeményezett a Moszkvics autógyár ellen. A hatvan százalékban állami tulajdonban lévő vállalat harminchárommilliárd rubeles (1,1 milliárd dollár) adósságot halmozott fel.
A Moszkvics, amely az 1998-as pénzügyi válság idején már majdnem teljesen összeomlott, az autógyártást 2001-ben felfüggesztette. Moszkva abban bízik, hogy a csődvédelem ideje alatt újra tudják éleszteni a gyárat, közölte a BBC.

Befektetőket keres

A cég adóssága nagyrészt adótartozásból és be nem fizetett közüzemi számlákból áll. A csődvédelem idején a fizetésképtelennek minősített vállalat megpróbál külföldi befektetőt találni. A cég a kilencvenes években a Renault-val tárgyalt, de akkor nem született megállapodás. A csődeljárást irányító ARCO (Agency for Restructuring of Credit Organizations) vezetője nem árulta el, hogy most milyen befektetőkkel tárgyalnak, csak annyit közölt, hogy a céget mindenképpen megpróbálják egyben tartani.

Ford után biliárdasztal

A Moszkvics autógyárat 1929-ben alapították, a cég kezdetben Fordokat gyártott. A gyártott autók száma a nyolcvanas évekbeli csúcson elérte az évi százötvenezret. A kilencvenes években az 1998-as pénzügyi válság előtt egyszer már leállt a gyár, akkor egy komoly állami tőkeinjekció után tudott csak újraindulni a termelés. A cég azonban már nem állt talpra, 1999-ben mindössze hatszáz autót gyártott. A felszabaduló kapacitás egy részét ekkor biliárdasztalok gyártására állították át.