Emőke
-4 °C
9 °C

Moszkva Európa legdrágább városa

2003.06.16. 11:51
Moszkva Európa legdrágább, és egyben a világ második legköltségesebb városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting nemzetközi tanácsadó cég hétfői jelentéséből.
Az orosz fővárosnál a felmérés szerint csak Tokióban drágább az élet. A tavalyi adatokhoz képest Moszkva a másik japán nagyvárost, Oszakát is eggyel hátrább szorította, amely így a harmadik helyen áll. A vizsgálat viszonyítási alapja New York volt, ahol 14 százalékkal kevesebb pénzből lehet kijönni, mint Moszkvában.

Asunción a legolcsóbb

A világ legolcsóbb nagyvárosának számító paraguayi Asunción árai az egyharmadát teszik ki Moszkváénak. Johannesburg esetében közel hasonló a helyzet, lévén a második az olcsó városok lisátáján. Európában a 10 milliós orosz metropoliszt Genf, London, és Zürich, majd a másik orosz nagyváros, Szentpétervár követi. Moszkva gyors drágulása egyébként a dollár értékvesztésével áll összefüggésben.

A benzin olcsó

A felmérés 200 tipikus áru, illetőleg szolgáltatás ára alapján készült, a világ 144 nagyvárosának adatai alapján. A kosárban olyan tételek szerepeltek, mint például az ingatlanbérlet, az élelmiszer, a ruha, az elektronikai cikkek, a szórakozás, és a közlekedés. Moszkva azzal együtt áll a lista élén, hogy ez utóbbi területen, mind a benzint, mind a tömegközlekedést tekintve kimondottan olcsónak számít világviszonylatban. A magas tömegközlekedési és ingatlanárak miatt London lett az Európai Unió legdrágább városa.

Drága és veszélyes

A Mercer egyik közelmúltbeli jelentése alapján Moszkva "előkelő" helyen áll a negatív közbiztonsági listán is: az orosz főváros a kontinens legveszélyesebb metropolisza. Világviszonylatban azért jobb a helyzet, mint a dél-afrikai Johannesburgban, a világ legveszélyesebb városának számító közép-afrikai Banguiban, az Egyesült Államok legrosszabb mutatóival rendelkező Washingtonban, de Moszkva maga mögé utasít olyan helyeket is, mint a hírhedt zimbabwei Harare. A bűnözési mutatók mellett a felmérés a jogrendszer, illetve a politika, és a gazdaság stabilitására terjedt ki. Moszkvában a magas bűnözési ráta mellett döntően a jogrendszer működési zavarai, és a magas korrupció miatt alacsony a biztonsági index.