Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

16 milliárd forint egy moszkvai luxuslakásért

2008.09.30. 11:45
Egy moszkvai lakás 16,3 milliárd forintnak megfelelő összegért - négyzetméterenként mintegy 12,4 millió forintért - kelt el nem egészen egy hét alatt. A vásárló egy 37 éves üzletember, aki neve titokban tartását kérte. Az ár nem mindennapi, de egészen különleges a lakás is. A belvárosban van, területe 1300 négyzetméter, és a garázst, a tetőteraszt és a télikertet nem számítva hét emeleten terül el.

A kacsalábon forgó palota egy szigorúan őrzött lakóparkban van, ahol 9 villa áll, s az egyetlen nagy épületben hat ilyen lakás van. Az összes tulajdonos beleegyezése kell ahhoz, hogy valaki itt ingatlant vehessen. A lakást előző tulajdonosa bocsátotta áruba, készen berendezve.

Az utcaszinten van a garázs, s mögötte a tekintélyes méretű uszoda. A következő szinten egy nagy ebédlő és nappali, majd egy játékszoba - inkább játékterem - aztán a gyerekek emelete, majd két szinten hálószobasor, utána az emeletnyi dolgozószoba, végül egy télikert, s legfelül egy nagy tetőterasz következik. A lakáshoz tartozó saját garázsból természetesen saját lift viszi fel a hazaérkező tulajdonost az általa választott emeletre, s a garázs alatt még egy pinceszint is van. A lakást a létező legdrágább márkás, sőt egyedi tervezésű márkás bútorokkal rendezték be, s kicsit zsúfoltra sikerült, a télikert és az uszoda pedig egyenesen az 1001 éjszaka meséit idézi.

Az ingatlanközvetítő alighanem azért tárta a nyilvánosság elé a lakást, mert más hasonlót is kínál: például egy mindössze 528 négyzetméteres ingatlant is, amelynek ára a fenti értékének a felét sem éri el.

A Komszomolszkaja Pravda kiszámolta: a hétemeletes álom áráért Moszkva valamelyik külső panel negyedében 446 egyszobás lakást, vagy 3,4 tonna aranyat, vagy 15 350 Zsigulit, vagy 24,56 millió üveg vodkát lehet vásárolni, és az összeg például Abházia 2007-es költségvetésének 2,5-szörösét teszi ki.

Moszkvában egyébként csillagászati összegbe kerülnek az egyszerű kis lakások is, de az ingatlanosok szerint az eddig meredeken emelkedő árak lassan csökkenésnek indulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!