Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Bezárták az orosz tőzsdét

2008.09.18. 08:29
Azok után, hogy a hatalmas zuhanás miatt tegnap és tegnapelőtt is felfüggesztették a kereskedést az orosz tőzsdén, ma már ki sem nyitott az intézmény. Egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor fog legközelebb.

Nem indul el ma reggel a kereskedés az orosz börzén, mivel az elmúlt két napban pánikszerű zuhanás volt tapasztalható a parketten, a bankközi hitelpiac pedig teljesen kiszáradt. A hatóságok egyelőre csak annyit nyilatkoztak: "még nem tudják megmondani mikor nyit ki legközelebb a börze."

Azok után, hogy hétfőn történetének egyik legnagyobb zuhanását produkálta az amerikai részvénypiac, szerdán újra közel ugyanakkora szakadást mutattak be az indexek. A válság a világ tőzsdéire is kihatott, Moszkvában szerdán délben fel is függesztették a részvények kereskedelmét.

Mint ismeretes, azért hogy az orosz bankrendszer likviditási zavarai minél kevésbé éreztessék hatásukat a reálgazdaságban (hitelkiáramlás-visszaesés), komoly mértékben visszavágta tegnap a kereskedelmi bankok számára előírt különböző kötelező tartalékrátákat az orosz jegybank, illetve mérsékli a bankoknak nyújtott rövid távú hitelek kamatlábát is.

A likviditási problémát Oroszországban a politikai bizonytalanság is fűti, az orosz cégek egyre kevésbé tudják refinanszírozni magukat, a bankszektor pedig egyre nehezebben jut forrásokhoz. Kérdéses, hogy a tegnapi bejelentések mennyire tudják megoldani ezt a likviditási és bizalmi válságot.