János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezárták az orosz tőzsdét

2008.09.18. 08:29
Azok után, hogy a hatalmas zuhanás miatt tegnap és tegnapelőtt is felfüggesztették a kereskedést az orosz tőzsdén, ma már ki sem nyitott az intézmény. Egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor fog legközelebb.

Nem indul el ma reggel a kereskedés az orosz börzén, mivel az elmúlt két napban pánikszerű zuhanás volt tapasztalható a parketten, a bankközi hitelpiac pedig teljesen kiszáradt. A hatóságok egyelőre csak annyit nyilatkoztak: "még nem tudják megmondani mikor nyit ki legközelebb a börze."

Azok után, hogy hétfőn történetének egyik legnagyobb zuhanását produkálta az amerikai részvénypiac, szerdán újra közel ugyanakkora szakadást mutattak be az indexek. A válság a világ tőzsdéire is kihatott, Moszkvában szerdán délben fel is függesztették a részvények kereskedelmét.

Mint ismeretes, azért hogy az orosz bankrendszer likviditási zavarai minél kevésbé éreztessék hatásukat a reálgazdaságban (hitelkiáramlás-visszaesés), komoly mértékben visszavágta tegnap a kereskedelmi bankok számára előírt különböző kötelező tartalékrátákat az orosz jegybank, illetve mérsékli a bankoknak nyújtott rövid távú hitelek kamatlábát is.

A likviditási problémát Oroszországban a politikai bizonytalanság is fűti, az orosz cégek egyre kevésbé tudják refinanszírozni magukat, a bankszektor pedig egyre nehezebben jut forrásokhoz. Kérdéses, hogy a tegnapi bejelentések mennyire tudják megoldani ezt a likviditási és bizalmi válságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!