Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Brüsszel nem lesz elnéző a Microsofttal

2002.11.05. 10:19
Nem tekintjük magunkra nézve irányadónak, hogy az Egyesült Államok bírósága jóváhagyta a Microsoft Corp. és kilenc szövetségi állam között korábban létrejött megegyezést, mert Európában mások a trösztellenes ügy nézőpontjai, és saját szabályainkat kell érvényesíteni - nyilatkozta az EU brüsszeli bizottságának szóvivője.
Amelia Torres arra reagált, hogy a Microsoft ellen az USA-ban most véget ért perben a bíróság elutasította a felperesek keresetét, amellyel egyebek között szélesebb körű hozzáférést szerettek volna biztosítani a Windows forráskódjához. Az elutasító döntés nyomán a riválisok szerint még inkább megnő a cég domináns szerepe a szektorban.

Brüsszelnek nem kell magát határidőhöz tartania döntése meghozatalakor - jelentette ki Torres, amiből elemzők arra következtetnek, hogy a vizsgálat még jó néhány hónapig eltarthat. Az elvileg kiszabható büntetés maximuma a cég éves árbevételének 10 százaléka lehet.

A Microsoft elzárkózik

Az EU versenyhatóságaként eljáró bizottságnak nem tetszik, hogy a Microsoft megcélozta az olcsóbb szerverek piacát, de nem adott alapvető információkat a gyártóknak az ezekben használt Windows-szoftverről. Emellett a Microsoft a bizottság álláspontja szerint jogtalan előnyt élvez a Windows operációs rendszerbe beépített médialejátszó szoftvere révén.

Horacio Gutierrez, a Microsoft európai főjogásza viszont ama reményét fejezte ki, hogy a bizottság alaposan tanulmányozza az ítéletet, és ez elősegítheti az ügy itteni megoldását. Attól a cég mindenesetre máris kategorikusan elzárkózott, hogy a Media Playert leválassza az operációs rendszerről, mondván, hogy ezt nem tekinti tárgyalási alapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!