Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Brüsszeli tisztviselőt igazolt le a Microsoft

2002.11.29. 12:45
A Microsoft, amely ellen trösztellenes eljárás folyik az Unióban, leszerződtette az Európai Bizottság egy magas rangú tisztviselőjét. A cég riválisai szerint a szoftveróriás így próbálja tisztességtelenül megoldani a számára létfontosságú ügyet.
A német Detlef Eckert évekig dolgozott Brüsszelben az EU IT-stratégiáján. Jonathan Faull, a Bizottság szóvivője szerint azonban sohasem foglalkozott a Microsoft esetével, mert az a versenyügyi biztoshoz tartozik. A szoftvergyártó riválisait tömörítő Computer & Communications Industry Association elnöke ennek némileg ellentmondó nyilatkozatot adott. Ed Black közölte, hogy többször folytattak tárgyalásokat Eckerttel ez ügyben, és ezeken a megbeszéléseken a tisztviselő rengeteg bizalmas információhoz jutott.

Eckert nem lobbizik

A Microsoft ugyanakkor sietett a kétkedőket megnyugtatni, és bejelentette, hogy Eckert kizárólag szoftverbiztonsági kérdésekkel foglalkozik majd a cégnél, és semmilyen lobbitevékenységben nem vesz részt. A Bizottság részéről ehhez hozzátették, hogy tisztviselőjük titoktartási szerződést is aláírt, tehát semmilyen releváns információt nem adhat ki a cégnek.

Amerikában már megegyeztek

Amerikában a sok éves jogi hercehurca után az illetékes bíróság jóváhagyta a Microsoft és a washingtoni igazságügyi minisztérium, valamint kilenc szövetségi állam között korábban létrejött megegyezést, így a világ legnagyobb szoftvercége szinte teljes győztesként, megerősödve került ki a Windows dominanciája miatt négy és fél éve kezdődött trösztellenes ügyből. Az amerikaihoz hasonló eljárás Európában is folyik, és mint a Bizottság szóvivője mondta, nem tekintik magunkra nézve irányadónak az amerikai megegyezést, mert Európában mások a trösztellenes ügy nézőpontjai, és az uniós szabályokat kell érvényesíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!