Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mérsékelt sikerrel indított a SkyEurope

2005.09.28. 09:29
A bécsi és a varsói tőzsdén kezdték meg a SkyEurope részvényeinek árusítását, de nem kapkodtak értük a befektetők.

Hétfőn debütáltak a bécsi és a varsói börzén a régió egyik vezető diszkont-légitársasága, a SkyEurope papírjai. A várakozásoknak megfelelően a részvények mérsékelt sikerrel indultak neki a tőzsdei pályafutásnak - már a kibocsátási árfolyam is az 5-10 eurós ársáv aljának közelében, 6 eurón alakult ki -, bár aki a nap elején, a 6,60 eurós maximumon adott el, szép hozamot tehetett zsebre.

Lelohadt

A befektetők lelkesedése azonban hamar lelohadt, és látványos ármozgások mellett csupán 5,95 euróról fordult vissza a kurzus, hogy aztán 6,20 eurós záróárral ünnepelje az első tőzsdei napot.

A felkínált 13 millió részvényt mintegy háromszorosan jegyezték túl. A felajánlott papírok között 10 millió darab újonnan kibocsátott részvény volt, a fennmaradó 2,98 millió papírt a cég korábbi tulajdonosai ajánlották fel, élükön a 2,7 millió darabos csomagtól megszabaduló Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. A két alapító tulajdonos-menedzser megtartotta papírjait, a kibocsátással a közkézhányad 65 százalék közelébe emelkedett.