Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Moszkvában a legdrágább az élet

2006.06.27. 07:36
Mercer Human Resource Consulting felmérése szerint Moszkva megelőzte Tokiót, és 124 pontjával az orosz főváros a legdrágább a világon. New York a 100 pont.

Moszkva a világ legdrágább városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting idei felméréséből, az előtte két évig listavezető Tokiót már Szöul is megelőzte a listán. A világ vezető hr-tanácsadó cégének számító, New York-i székhelyű Mercer 144 város megélhetési költségeit hasonlítja rendre össze több mint 200-féle szempontból, beleértve a lakásköltségeket, a közlekedési kiadásokat, az élelmiszerárakat, a ruházkodás és a szórakozás költségeit.

New York a százas

Felmérését vállalatok és kormányzati szervek egyaránt használni szokták, amikor megállapítják, milyen javadalmazással küldjenek valakit külföldre dolgozni. Az etalon mindig New York, az amerikai város 100-as pontszámához viszonyítva Moszkva az idén 123,9-es összpontszámot kapott.

New York egyébként - a legdrágább amerikai városként - az idén a 10., holtversenyben a norvég fővárossal, Oslóval. Az európai városok idén csaknem mind lejjebb csúsztak a listán - elsősorban árfolyamokokból -, ami megkönnyíti az odaküldött tengerentúliak életét; Oroszországba vagy Dél-Koreába viszont sokkal drágábban lehet alkalmazottakat telepíteni, mint a hagyományosan drága helyként számon tartott Japánba vagy Svájcba - emeli ki a Mercer közleménye.

A közép-európai városok különösen kedvező feltételekkel várják az idegen valutával érkezőket: az amerikaiak nagy kedvencének számító Prága a 28. helyről az 50.-re esett vissza a megélhetési költségeket illetően, Budapest pedig egyenesen a 65. helyre zuhant az egy évvel korábbi huszonnegyedikről.

Európában a Mercer szerint Lipcsében a legolcsóbb az élet, a német város a 123. a listán, az összes vizsgált város közül pedig idén is Asunciónban, Paraguay fővárosában lehet a legkevesebb pénzből kijönni.