Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Két lótulajdonosé a Manchester United egy része

2001.07.19. 15:18
Két ír versenyló-tulajdonos - egyébként az edző, Sir Alex Ferguson barátai - lett a Manchester United második legnagyobb részvényese, miután 30 millió fontért (12 milliárd forint) vásároltak papírokat, így részesedésük 6,77 százalékosra nőtt. Bár az MU a világ egyik legnépszerűbb és gazdaságilag egyértelműen legerősebb csapata, a sportbefektetés igen rizikós: a Manchester most kevesebb, mint fele annyit ér, mint tavaly márciusban.
Fellebbent a fátyol arról a titokról, amely múlt hét közepe óta csiklandozta a United részvényeseit és rajongóit. Azóta ugyanis csak annyit lehetett tudni, hogy egy ismeretlen, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég komoly pakettet vásárolt a sportcégben. Most fény derült arra, hogy a befektető mögött két ír lótulajdonos, JP McManus és John Magnier állnak.

Nyomult a médiaóriás

David Beckham
Cégük, a Cubic Expression Company CEC korábban is birtokolt pár százalékot. A mostani bevásárlás után ismét megerősödtek a pletykák a Manchester United esetleges felvásárlásáról. Emlékezetes, hogy a BSkyB médiakonszern 1998-ban 624 millió fontos (252 milliárd forintos) ajánlatot tett az MU-ra, de a tranzakciót a brit kormány nem engedélyezte. A BSkyB ennek ellenére a legnagyobb részvényes maradt 9,99 százalékos csomaggal.

Pletykálkodtak, a kurzus meg emelkedett

A Manchester részvényeinek árfolyama a múlt héten 185 pennyre ugrott arra az első hírre, hogy a CEC megvett 9,8 millió darab értékpapírt. Az ezt megelőző napokban azt beszélték a londoni börzén, hogy egy ismeretlen külföldi cég meg akarja szerezni a csapatot. A meg nem erősített értesülések hatására a papírok árfolyama szerdától péntekig összesen 10 százalékot emelkedett. A titokzatos vevőjelöltről ugyan senkinek sem volt hiteles információja, de tartotta magát a szóbeszéd, hogy Dermot Desmond ír vállalkozóról, a Celtic Glasgow futballcsapatának tulajdonosáról van szó.

Bejött a kopasz ára

A CEC bevásárlásáról szóló bejelentés nyomán annyit emelkedett az árfolyam, hogy a Manchester értéke 20 millió fonttal megnőtt, ami nagyjából akkora összeg, mint amennyibe Juan-Sebastian Veron, a napokban megvásárolt argentin támadó középpályás került az MU-nak.

Ócsó Mencsesztert vegyenek!

A sportbiznisz még a dotkom üzletnél is kiszámíthatatlanabb. Hiába nyereséges folyamatosan a Manchester (áprilisban arról számoltak be, hogy előző féléves profitjuk 42 százalékkal emelkedve elérte a 17,3 millió fontot), részvényeinek árfolyama a tavaly márciusi 4 fontos csúcsról mára 170 penny közelébe süllyedt. Ez azt jelenti, hogy a futballcsapat, amelynek értéke elsőként haladta meg az 1 milliárd fontos értéket, ma már alig ér többet 400 millió fontnál.