Judit
2 °C
7 °C

Az angolok és a franciák lógnak a legtöbbet

2003.09.11. 15:16
A jobpilot internetes álláshirdető cég nyolc európai országban található álláskereső oldalán tette fel azt a kérdést, hogy ki miért hiányzik munkahelyéről? A válaszokból kiderül, hogy az angolok és a franciák lógnak a leginkább, a csehek 69 százaléka csak betegség esetén van távol, a németek, olaszok és lengyelek majdnem fele pedig még lázasan, megfázva is munkába megy. A magyarok 4 százaléka vallotta magát lógósnak, negyede betegen is munkába jár. Összesen több mint tizenháromezer válasz érkezett.
Az internetes felmérés résztvevői négy lehetséges válasz közül választhattak. Az adatokat elemezve a franciák és az angolok vallották magukat a leglógósabbnak, ugyanis 10 százalékuk a "Majdnem minden hiányzásom lógás" mondatot jelölte meg. A magyar kitöltőknek csupán négy százaléka kerüli betegséget füllentve a munkát.

Jószívű orvosok

A "legjobb" orvosai az osztrákoknak vannak, akik a tényleges betegségnél hosszabb időre írják ki a pácienseket. A cseh doktoroknál viszont már nehezebb ugyanezt elérni, a válaszadók csupán egy százaléka jelölte meg ezt a lehetőséget. Ugyancsak a cseh munkavállalók becsületességére enged következtetni, hogy a nyolc ország közül a legnagyobb arányban vallották (69 százalék), minden hiányzásuk betegségre vezethető vissza. Ezt a választ hasonlóan magas arányban jelölték meg a magyarok is (67 százalék).

Betegen is bemennek

Munkájuk elvesztésétől leginkább a németek, a lengyelek és az olaszok félnek (43-46 százalék), akik még betegen is munkába indulnak. Valószínűleg a rossz gazdasági helyzet és a munkanélküliségtől való félelem késztet majdnem minden második német, lengyel és olasz munkavállalót arra, hogy lázasan, vírustól fertőzve vagy megfázással küszködve is dolgozzon. A magyar válaszadók 25 százaléka jelölte meg az utóbbi választ. Buda Szabolcs, a jobpilot Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a felmérés megerősíti azt a vélekedést, hogy azokban az országokban indulnak sokan betegen munkába, ahol magas a munkanélküliség és a gazdaság is "beteg".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?