Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az angolok és a franciák lógnak a legtöbbet

2003.09.11. 15:16
A jobpilot internetes álláshirdető cég nyolc európai országban található álláskereső oldalán tette fel azt a kérdést, hogy ki miért hiányzik munkahelyéről? A válaszokból kiderül, hogy az angolok és a franciák lógnak a leginkább, a csehek 69 százaléka csak betegség esetén van távol, a németek, olaszok és lengyelek majdnem fele pedig még lázasan, megfázva is munkába megy. A magyarok 4 százaléka vallotta magát lógósnak, negyede betegen is munkába jár. Összesen több mint tizenháromezer válasz érkezett.
Az internetes felmérés résztvevői négy lehetséges válasz közül választhattak. Az adatokat elemezve a franciák és az angolok vallották magukat a leglógósabbnak, ugyanis 10 százalékuk a "Majdnem minden hiányzásom lógás" mondatot jelölte meg. A magyar kitöltőknek csupán négy százaléka kerüli betegséget füllentve a munkát.

Jószívű orvosok

A "legjobb" orvosai az osztrákoknak vannak, akik a tényleges betegségnél hosszabb időre írják ki a pácienseket. A cseh doktoroknál viszont már nehezebb ugyanezt elérni, a válaszadók csupán egy százaléka jelölte meg ezt a lehetőséget. Ugyancsak a cseh munkavállalók becsületességére enged következtetni, hogy a nyolc ország közül a legnagyobb arányban vallották (69 százalék), minden hiányzásuk betegségre vezethető vissza. Ezt a választ hasonlóan magas arányban jelölték meg a magyarok is (67 százalék).

Betegen is bemennek

Munkájuk elvesztésétől leginkább a németek, a lengyelek és az olaszok félnek (43-46 százalék), akik még betegen is munkába indulnak. Valószínűleg a rossz gazdasági helyzet és a munkanélküliségtől való félelem késztet majdnem minden második német, lengyel és olasz munkavállalót arra, hogy lázasan, vírustól fertőzve vagy megfázással küszködve is dolgozzon. A magyar válaszadók 25 százaléka jelölte meg az utóbbi választ. Buda Szabolcs, a jobpilot Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a felmérés megerősíti azt a vélekedést, hogy azokban az országokban indulnak sokan betegen munkába, ahol magas a munkanélküliség és a gazdaság is "beteg".