Erzsébet
1 °C
4 °C

Miért utálja kollégáit Ön?

2002.11.29. 11:50
A legtöbb munkahelyi konfliktust apró figyelmetlenséget okozzák: ha nem viszonozzuk, hogy mások kávét főznek nekünk, vagy csak nem adjuk vissza a kölcsön kért tűzőgépet, könnyen új ellenséget szerezhetünk magunknak, állítja felmérésében egy angol cég.
Négyből egy embert bosszant, ha a kollégája nem viszonozza neki a szívességet, hogy teát vagy kávét főznek neki - derül ki az angol munkavállalók körében készített felmérés, amelyet a Pertemps munkaerő-közvetítő cég készített. Az Ananova hírügynökség jelentése szerint az 500 válaszadó egynegyede nyilatkozott úgy: "udvariatlan és antiszociális" viselkedésnek tartja, hogy valamelyik munkatársa nem veszi ki részét a munkahelyi főzőcskézésből - különösen, ha az illető egyébként zokszó nélkül elfogadja a kávét vagy a teát másoktól.

Aktakupacok, rohadó pizzadarabok

Tekintse meg galériánkat Klik a képre!
Feszültség forrása lehet az is, ha valaki folyamatosan hangoskodik a munkahelyén, de konfliktust okozhat az is, ha egy kölcsön kért ollót vagy tűzőgépet elfelejtünk visszaadni. Munkatársainak ellenszenvét válthatja ki az is, aki folyamatosan rendetlenséget hagy maga körül, vagy az elfogyasztott ebédjének maradékait hetekig az asztalán rohasztja.

Az Index "Élhető Munkahelyet és Fenntartható Növekedést" Munkacsoportjának megfigyelései szerint a nyári időszakban késhegyre menő csatákat okozhat a légkondicionáló megfelelő hőmérsékletének kiválasztása, míg a sötét téli hónapokban az, hogy a sötétben nézzék-e a számítógép vibráló képernyőjét, vagy a neonlámpák melengető fényénél.

Stresszben nem lehet dolgozni

"Néha magasra csapnak az indulatok a munkahelyeken, és teljesen jelentéktelen ügyek miatt is egymásnak esnek a munkatársak, akik sokszor a magas munkahelyi elvárások és a nem megfelelően működő számítógépek miatt is idegesek" - nyilatkozott Tim Watts, a Pertemps elnöke az Ananovának.

"A munkahelyi konfliktusok és az egymást bosszantó kollégák a munkahelyi produktivitásra is negatív hatással vannak" - tette hozzá a szakember.

Tényfeltárás az Index szerkesztőségében

Milyen problémák adódhatnak egy olyan munkahelyen, ahol ugyan libériás inasok szállítják az információt ezüsttálcán géptől gépig, ám a fő konfliktusforrások valószínűleg mégis ugyanazok, mint akárhol. Jegyzetfüzettel felszerelkezve körkérdést intéztünk tehát a kollegákhoz.

Moont, a Tech rovat vezetőjét leginkább a tollpattogtatás stresszeli le, bár - bevallása szerint - azzal is ki lehet készíteni, ha valaki "nagyon büdös kaját eszik" a közelében. Keresztkérdésünk hatására a pörköltet nevezte meg, amilyent például legutóbb az Index egyik főszerkesztő-helyettese rendelt. Zappe Gábor, az érintett viszont állította, hogy az pirított csirke volt francia rakott burgonyával. Igazi feszültségforrás tehát az eltérő illatpercepció.

Navarrót az alig hallható, apró zajok tudják legjobban felidegesíteni, például a rádiós egér alig észlelhető gerjedése.

Keki munkamorálját az ássa alá, ha a munkatársak odaülnek a gépéhez CD-t írni és "mindent átállítanak". E cikk egyik szerzőjét ezután nyíltan megvádolta, hogy "CD Wizardra állította a Nérómat és a Winampot discwriter pluginon hagyta", bármit is jelentsenek ezek a súlyos szavak. Az ismert programozót ennél jobban csak a monitoron hagyott zsíros ujjlenyomatok készítik ki.

Worlukot a szerkesztőségen belüli futballozás teszi kritikaképtelenné, Valesz hatékonyságát töredékére csökkenti a hangos csocsózás, illetve amikor asztalszomszédja kapcsolgatja a légkondit. Jocónak viszont "kiég a retinája", ha a kriptaszerűen félhomályos helyiségben bárki felkattintja a villanyt. A világítás-nem világítás kérdés egyébként a Fradi-MTK választóvonalnál is mélyebb lövészárkokat vájja a szerkesztőségen belül. Akik nem ablak mellett ülnek, hogy hogy nem, mind felkapcsoláspártiak. A legnehezebben feloldható probléma talán Király Andrásé, az internetes újságírót ugyanis az vadítja meg, ha számítógépén honlapokat nézegetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?