Sára, Márió
2 °C
6 °C

Épül-szépül Murdoch műholdas televíziós birodalma

2003.04.07. 09:23
Egyre közelebb kerül egyik fő célja eléréséhez Rupert Murdoch médiamogul: az olasz Telepiu megszerzésével övé lehet a teljes itáliai műholdas fizetőtévé-piac, a DirecTV révén pedig a legnagyobb amerikai céghez juthat hozzá.
Életének egyik legsikeresebb hetén van túl Rupert Murdoch, a 72 éves médiamogul számára ugyanis elérhető közelségbe került régi álma, egy globális műholdas televíziós hálózat kiépítése. Ennek egyik legfőbb pillére a már meglevő brit, ázsiai, ausztráliai és latin-amerikai cégek mellett a legnagyobb amerikai műholdas fizetőcsatorna-hálózat, a DirecTV megszerzése lehet, ami immár karnyújtásnyi közelségbe került Murdoch cége, a News Corp. számára.

Murdoch egyedül marad a versenyben

Az elmúlt hetekben még úgy tűnt, hogy a 11,2 millió előfizetővel rendelkező DirecTV tulajdonosa, a Hughes Electronics Corp. iránt többen is érdeklődnek, az SBC Communications visszavonulásával azonban Murdoch egyedül maradt. Nyilatkozata szerint már csak az árban kell megállapodni a 20 százalékos részesedésétől és menedzsmentjogaitól megválni készülő General Motorsszal.

A News Corp. a várakozások szerint mintegy 15 százalékos felárat hajlandó fizetni a piaci ár felett a GM-nek, ami 3,5 milliárd dollárra rúg. A cég a várakozások szerint befolyását megerősítendő ehhez még újabb 20 százalék körüli pakettet is meg kíván szerezni, amellyel együtt már elérheti a 7 milliárd dollárt a vételár. Készpénzben azonban valószínűleg csak a GM-nek fizet majd, míg a Hughes kisebbségi részvényeseinek az érdekeltségébe tartozó Fox Entertainment papírjait ajánlja fel.

Megveheti az olasz Telepiu műholdas csatornát

Murdoch másik győzelmét Európában aratta, az EU brüsszeli bizottsága ugyanis jóváhagyta, hogy megvásárolja a Telepiu olasz műholdas fizetőcsatorna-hálózatot a Vivendi Universaltól. Az olasz piac másik hasonló profilú cége, a Stream már a News Corp.-é, így Murdoch a két cég egyesítésével létrehozhatja a Sky-ra keresztelt új hálózatot.

Mario Monti, a brüsszeli bizottság illetékese azzal indokolta az engedély szigorú feltételek melletti megadását, hogy az egyesülés nélkül az egyik cég bizonyosan csődbe ment volna, s akkor is csak egy szereplő maradt volna a piacon.