Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Murdoch megbuktatja a brit eurót?

2002.06.11. 13:26
Rupert Murdoch médiacézár az érdekeltségébe tartozó brit újságokat fogja felhasználni az euró bevezetése elleni kampányban, ha a londoni kormány kiírja ez euróról döntő népszavazást.
A Financial Timesnak adott interjújában a brit újságpiac legbefolyásosabb alakja kijelentette: azt szeretné látni, hogy az érdekeltségébe tartozó brit lapok (The Sun, The News of the World, The Times, The Sunday Times) a "Szavazz nemmel" üzenetét hirdetik az euró-referendumot megelőző kampányban.

Murdoch kifejtette: mind Tony Blair kormányfőt, mind Gordown Brown pénzügyminisztert nagyra értékeli, azonban Brownt jobban el tudná fogadni a londoni kormány élén. Ez nem is meglepő, hisz a sajtómágnás a pénzügyminiszterről azt tartja, hogy nincs annyira elkötelezve az euró bevezetése mellett.

Eldöntheti a népszavazást?

A BBC értékelése szerint Murdoch döntése, miszerint kiterjedt médiabirodalmát az euró bevezetésének megakadályozására fogja felhasználni, komolyan befolyásolhatja a brit közvéleményt, és kihatással lehet a közös európai valutáról döntő népszavazás eredményére is.

A londoni kormánynak amúgy is nagy kihívás lesz meggyőzni a brit polgárokat az euró előnyeiről, mivel felmérések szerint a lakosság többsége jelenleg nem támogatja a font euróra cserélését.

Egy éven belül megvizsgálják a feltételeket

A tervek szerint a brit kormány legkésőbb 2003 júniusáig döntést hoz abban a kérdésben, hogy a szigetország gazdasági feltételei alkalmasak-e az eurózónához való csatlakozásra. London csak abban az esetben írja ki az euróról szóló népszavazást, ha úgy látja, az euró bevezetésének gazdasági feltételei teljesültek.

Murdoch cége, a News Corporation a világ egyik legnagyobb médiabirodalma, amely a öt kontinensen rendelkezik televízió-, újság-, film- és Internet-érdekeltségekkel. Ezek közé tartoznak brit és ausztrál újságkonszernek, az amerikai Fox televízió és a Harper Collins kiadó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!