Angelika
-4 °C
3 °C

Egy utazási iroda beperelte Brüsszelt

2003.06.20. 15:19
A MyTravel fel akarta vásárolni a First Choice-t, de a Bizottság megvétózta az üzletet. A bíróság később érvénytelenítette a vétót, a cég ezért most kártérítést követel.
A MyTravel 518 millió fontot (743 millió euró) követel kártérítésként. Ez az első eset, hogy egy felvásárlás megtiltása miatt egy vállalat pert indít az Európai Bizottság ellen. Ha az iroda sikerrel jár, perek tucatjai indulhatnak Brüsszel ellen.

Az elektronikai eszközöket gyártó francia Schneider máris bejelentette, hogy a Legrand megvételének megakadályozásáért egymilliárd eurós pert készül indítani.

A Bizottság nem sértett törvényt

A MyTravel azután nyújthatta be keresetét, hogy a bíróság korábban érvénytelenítette a bizottsági vétót, mondván, a testület nem tudta bebizonyítani, hogy a 950 millió fontos felvásárlás révén monopólium alakult volna ki a brit piacon. Az iroda szerint az 1999-es vétó 517,9 millió fontos kárt okozott a cégnek. A Bizottság visszautasította a vádakat.

A Financial Times által megkérdezett szakértők szerint valószínűtlen, hogy a kártérítést megítélnék a cégnek, mivel ehhez azt kéne bebizonyítani, hogy a Bizottság törvényt sértett.