Géza
-12 °C
-4 °C

Nabucco oldaná meg Európa gázfüggését

2006.01.04. 16:09
A gázháború arra ösztönzi az olajipari társaságokat és befektetőket, hogy alternatív módon oldják meg Európa gázellátását. Egyik lehetséges módja ennek a Nabucco gázvezeték, mely Oroszországot és Ukrajnát megkerülve hozná a gázt.
Már gyűjtik a lehetséges érdeklődőket a Nabucco gázvezeték megépítésére - adta hírül az energia.gr. A gázvezeték Törökországon keresztül szállítaná a gázt Ausztriáig, és nagyban csökkentené Európa függését az orosz gáztól. A döntés a megépítésről ugyan nem született még meg, egyelőre az igények felmérésénél tartanak - mondta az osztrák OMV szóvivője.

A török Botas, bolgár Bulgargaz, román Transgaz, magyar Mol és osztrák OMV közös vállalkozásában megvalósuló Nabucco vezeték 2011-tól kezdene működni. A Transgaz egyik vezetője, Vlad Pavlovschi tájékoztatása szerint a vezeték 3300 méter hosszú lenne, és 4,5 milliárd euróba kerülne a megépítése. A kivitelezéshez további befektetőket keresnek.

A Nabucco vezetéken Iránból, Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, Egyiptomból és Szíriából szállítanának gázt Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyaroszágon keresztül Ausztriába. A Bank Austria kutatásai szerint Magyarország, Románia és Szlovákia a legsebezhetőbbek a térségben a gázellátást nézve.

A Nabucco csak az egyik projekt a sok közül, mely Európa orosz gáztól való függőségét próbálja enyhíteni - írja az energia.gr.