Botond, Mózes
EUR 385,27 Ft
USD 369,39 Ft
12 °C
29 °C

Tizenhét milliárd dollárra perelik a Bertelsmannt a Napster miatt

2003.02.21. 13:36
A magyar nemzeti össztermék nagyjából harmadát vasalná be a zeneszerzőkből, dalszövegírókból és kiadókból álló csoport, amely 17 milliárd dollárra perelte be a Bertelsmann médiakonszernt a Napster miatt. A művészek azért kérnek kártérítést, mert szerintük a németek azzal, hogy 100 millió dollárt fektettek a fájlcserélőbe, meghosszabbították annak működését, ami közben a Napster folyamatosan megsértette szerzői jogaikat.
Jerry Leiber és Mike Stoller slágerszerzők valamint zenekiadók nyújtották be a keresetet egy manhattani bíróságon, amit a Bertelsmann egyelőre nem volt hajlandó kommentálni.

A felperesek arra számítanak, hogy beadványukból gyűjtőper lesz 160 ezer zeneszerző és azok kiadójának nevében.

A zeneszerzők az elmaradt jogdíjak miatt kérik a kártérítést. Randy Poe, a Leiber and Stoller Music Publishing elnöke azt mondta, hogy a per új szakaszt nyit a zeneipar szerzői jogok megsértése ellen folyó harcában.

Kellett az ügyféllista?

A Napstert 2001 közepén zárták be, miután a zeneipar képviselői hosszasan támadták a céget azzal, hogy működése miatt hatalmas jogdíjaktól esnek el. A Bertelsmann azért szállt be a vállalkozásba, hogy azt fizetős szolgáltatássá alakítsa át.

A per elindítói szerint a Bertelsmann befektetése meghosszabbította a Napster életét, amely anélkül sokkal hamarabb tönkrement volna, ráadásul a német médiacég nem is "ártatlanul" tette ezt. A kártérítést kérők szerint ugyanis "szándékosan és kiszámított módon" lehetővé tette, hogy a Napster folytassa a jogsértéseket, mindezt azért, hogy megtartsa a felhasználói bázist, amely nagy értéket képviselt a Bertelsmann számára.

A német médiaóriás azzal akarta elhárítani az esetleges későbbi követeléseket, hogy a befektetett 100 millió dollárt egyszerű kölcsönként állította be.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek