Alfréd
-2 °C
2 °C

A fellendülés első jele az USA-ban?

2001.09.05. 09:22
Augusztusban az elemzői várakozásokat meghaladva 47,9 pont lett az amerikai feldolgozóipari kibocsátás fő barométere, a Nemzeti Beszerzőimenedzser-szövetség (NAPM) átfogó indexe.
Az adatok szerint az amerikai gyáripar teljesítménye ugyan továbbra is - immár 13 hónapja folyamatosan - esik, de a csökkenés mértéke erősen lassul.

Öt évi a legnagyobb havi emelkedés

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 44,0 pontos indexet jósolt a múlt hónapra a júliusi 43,6 pont után. Az augusztusi átfogó NAPM-index öt éve a legnagyobb havi emelkedést mutatta.

Jól fogadták a piacok

Az adat közzététele után erősen emelkedtek a fő New York-i értékpiaci mutatók: a Nasdaq Composite 13 pontos veszteségből másfél óra múltán 10 pontos, a Dow Jones pedig a korábbi 2,36 pontos mínuszból 160 pontos nyereségbe fordult.

Az euró háromheti mélypontra süllyedt a dollárral szemben: a NAPM-index ismertetése előtti szintről csaknem 2 százalékkal 88,76 dollárcentre esett egysége a londoni bankközi piacon.

Jelentősen lassult az éves csökkenés üteme

Az augusztusi átfogó NAPM-index ugyan még mindig az amerikai hazai össztermék hatodát adó gyáripar teljesítményének csökkenését mutatta - az 50-es határérték alatti beszerzőimenedzser-index a feldolgozóipari szektor kibocsátásának zsugorodását jelzi -, de az index erős havi emelkedése azt jelzi, hogy jelentősen lassult a csökkenés üteme.

Az átfogó index távolodott attól a 42,7-es értéktől, amely alatt a NAPM-mutató a gazdaság egészének teljesítménycsökkenésére utal. Az augusztusi 47,9-es NAPM-indexet a szakértők 1,9 százalékos éves szintű GDP-növekedéssel feleltetik meg.

Itt a fordulópont?

A fordulóponthoz közeledő NAPM-index elemzők szerint megkérdőjelezheti, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve októberben folytatja-e januárban kezdett agresszív kamatcsökkentési őpolitikáját. A Fed január 3-a óta eddig hét menetben, összesen 300 bázisponttal 3,5 százalékra - 1994 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre - csökkentette irányadó egynapos kamatát.

A részletek még szebbek

Az átfogó augusztusi NAPM-adaton belül több részindex is a kritikus 50-es határ fölé került, köztük a termelési kilátások szempontjából legnagyobb jelentőségű új megrendeléseké. Ez a mutató 53,1 volt augusztusban a júliusi 46,3 után. A részindex 13 hónap óta első ízben jelezte az új rendelések értékének növekedését.

A termelés részindexe 46,4-ről 52,2-re, a foglalkoztatásé 37,2-ről 40,8-re, az exportrendeléseké 48,2-ről 51,9-re emelkedett.

A készletek részindexe azt jelezte, hogy a feldolgozó szektor folytatta a termelést bénító magas raktárkészlet-állomány leépítését, jóllehet ennek üteme valamelyest lassult: ez a részindex 37,7-re nőtt augusztusban az előző havi 35,8-ről.