Auguszta
-3 °C
2 °C

Az Universal is beperli a Bertelsmannt

2003.05.13. 11:46
Az Universal Media Group azzal vádolja a Bertelsmann AG-t, hogy sokszoros szerzőijog-sértést követett el azzal, hogy befektetett a Napster fájlcserélőbe, és ezzel hónapokig életben tartotta a kiadók által illegálisnak tartott rendszert.
A Bertelsmann 2000-2001-ben mintegy 90 millió dollárt fektetett a Napster cserebörzébe. A cég korábbi első embere, Thomas Middelhoff a szolgáltatást legális zenei portállá kívánta kiépíteni.

Havonta egy per

Februárban egy zeneszerzőkből, dalszövegírókból és kiadókból álló csoport 17 milliárd dollárra perelte be a médiakonszernt a Napster miatt. Márciusban az Universal és az EMI a Hummer Winblad befektetési társaság ellen nyújtott be keresetet Napster-befektetése miatt. A Vivendi Universal SA leányvállalata mostani keresetét valószínűleg a februári ügyhöz szeretné csatolni, közölte a Financial Times.

"Több milliószor százötvenezerszer dollár" követelés?

A keresetben nem szerepel kártérítési összeg, de a törvény alapján a cég minden egyes jogsértésért százötvenezer dollárt kérhet. Az Universal közleménye szerint a Bertelsmann több milliószor vétett a szerzői jogok ellen.

Nem befektetés, csak kölcsön

A Bertelsmann szóvivője nem kommentálta az Universal lépéséről szóló hírt. A német médiaóriás korábban azzal próbálta elhárítani az esetleges későbbi követeléseket, hogy a befektetett 90 millió dollárt egyszerű kölcsönként állította be.