Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az NBA éhbérért varratja a mezeket

2001.05.11. 13:27
Egy csütörtökön napvilágot látott jelentés szerint az amerikai kosárlabda-szövetség 140 dollárért árult mezeit 29 centes órabérért varrják Salvadorban - közölte a Financial Times. Az amerikai civilszervezetek egyre sűrűbben tiltakoznak a külföldi beszállítóknál uralkodó ijesztő munkakörülmények miatt, ezért egyre több vállalat hoz szigorú szabályokat ez ügyben. A jelentés szerint a beszállítók ugyan tudnak ezekről az előírásokról, a munkások azonban már nem.
A Nemzeti Munkaügyi Bizottság (National Labor Committee) által készített dokumentum azt is megállapította, hogy a salvadori kormány már korábban íratott egy beszámolót a 229, amerikai piacra termelő ruhagyárban uralkodó állapotokról, de ezt a tavalyi közzététel után szinte azonnal vissza is vonták a gyárak tulajdonosainak tiltakozása nyomán. A salvadori jelentés szerint ezekben az üzemekben rendszeresen túlórázásra kényszerítik a munkásokat, betiltották a szakszervezeteket, és a munkakörülmények is ijesztőek.

Ha felállna Shaq O'Neal

Shaq O'Neal meze
El Salvador az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb ruhaimportőre, 85 ezren dolgoznak ezeknél a vállalatoknál. A Munkaügyi Bizottság rá szeretné kényszeríteni az NBA-t, hogy hagyjon fel az eddigi gyakorlattal. Charles Kernaghan, a bizottság vezetője nyilatkozatában kifejtette: "Ha akár csak egyetlen NBA-játékos felállna, és kijelentené, hogy nem hajlandó többé olyan mezt felvenni, ami ilyen körülmények között készült, annak óriási hatása lenne." A jobb munkakörülményekért küzdő amerikai szervezetek stratégiájának egyébként új eleme a profi sport kritizálása. Ezek a csoportok korábban elsősorban a gyártók (Nike, Reebok), és a kereskedők (Wal-Mart, Gap) ellen léptek fel.

Naponta 2000 ujj a pólókra

A salvadori jelentés szerint a dolgozóknak nemcsak túlórázniuk kellett rendszeresen, de termelési kvótáikat is irreálisan magasan állapítják meg. A Nike egyik pólógyártójánál egy nőnek naponta kétezer ujjat kellet a pólókhoz varrnia (nyolc órás munkaidővel számolva 15 másodperc jut egyre). A legtöbb gyárban a dolgozók ivóvíze is szennyezett.

Berezeltek a civilektől

A civilszervezetek rendszeres tiltakozásának hatására több cég (a Nike, a Reebok és az Adidas is) szigorú szabályokat léptetett életbe a beszállítóknál uralkodó körülmények javítása érdekében. A Munkaügyi Bizottság jelentése szerint az előírásokról általában a beszállítók is tudnak, de a munkások már nem.