Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A hiányküszöb alá kerülhet Németország

2003.01.30. 14:54
Németország nem tágít: mindent megtesz, hogy az idén sikerüljön a stabilitási és növekedési paktum által meghatározott költségvetési hiányküszöb alatt maradnia, annak dacára, hogy a kormány kénytelen volt egyharmaddal csökkenteni a 2003-as gazdasági növekedési prognózist.
- Az euróövezet 12 tagországa számára kötelező 3 százalékos költségvetési hiányküszöb követelményének teljesítése 2003-ban nem okoz majd gondot - jelentette be Wolfgang Clement gazdasági miniszter. Mint ismeretes, a GDP 3,7 százalékát kitevő költségvetési hiányával 2002-ben Németország durván átlépte az egységes hiányküszöböt.

Picike növekedés

A jelenlegi előrejelzések szerint 2003-ban a német költségvetési hiány maximálisan 2,85 százalékos lesz. A kormány éves gazdasági beszámolóját ismertető sajtóértekezleten a pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a következő hónapokban meglehetősen nehéz gazdasági körülményekre számíthatnak.

A kormány - a várakozásoknak megfelelően - kénytelen volt az eredeti 1,5 százalékról 1 százalékosra csökkenteni 2003-as gazdasági növekedési előrejelzéseit. (Tavaly Németországban csupán 0,2 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek.)

A berlini fal törmelékei

Az idén várhatóan a munkanélküliek száma is emelkedik, s éves átlagban eléri a 4,2 milliót. Németországban jelenleg tíz százalékos a munkanélküliség, azaz valamivel meghaladja a 4 négymilliót az állástalanok száma. Megfigyelők szerint januárban a munkanélküliek száma 4,5 millióra növekszik, ezzel kapcsolatos hivatalos adatokat február elejére várnak.

Németországnak még nem sikerült kihevernie a munkaerőpiacot ért negatív hatásokat, amelyeket elkerülhetetlenül hozott magával a berlini fal több mint egy évtizeddel ezelőtti leomlása, majd az egyesülés. A pénzügyminiszter szerint Németország 2003 második felében jut fordulóponthoz, ám egy iraki háború veszélye gyakorlatilag lehetetlenné teszi az exportorientált gazdaság fejlődési görbéjének előrejelzését.

Reformokkal kitörni az ördögi körből

Wolfgang Clement elmondta, a 2003-ra tervezett reformok a gazdasági növekedés útjára térítik az országot. Ebben jelentős szerepe lesz a visszafogott társadalombiztosítási rendszernek, a munkanélkülisegély-rendszer újjászervezésének, a munkaerőpiaci reformoknak, valamint a kis- és középvállalkozókat támogató akcióknak. A pénzügyminiszter úgy véli, az idén Németországnak feltétlenül ki kell törnie az gazdaságot immár két évtizede emésztő ördögi körből.

Wolfgang Clement elismerte, hogy Németország szempontjából a jelenleginél alacsonyabb irányadó EKB-kamatok lennének előnyösek, ám elhárította azt a spekulációt, miszerint az eurónak a dollárhoz viszonyított értéknövekedése gondot okozhatna a német exportnak. Kifejtette: vezető gazdasági szakemberek szerint a probléma addig nem igényel kezelést, amíg az euró nem éri el az 1,10 dolláros árfolyamszintet.