Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Kilencéves mélyponton a német növekedés

2003.01.16. 13:08
A német gazdasági növekedés tavaly mindössze 0,2 százalékos volt, jelentette be Johann Hahlen, a szövetségi statisztikai hivatal vezetője.
A hivatal szerint a gazdaság az utolsó negyedévben valószínűleg stagnált. A 2001-es növekedés 0,6 százalékos volt, 2002-re a kormány 0,5-öt jósolt, közölte a BBC.

Növekvő munkanélküliség, csökkenő befektetési kedv

A legnagyobb német cégek mind a forgalom visszaeséséről számoltak be, befektetéseiket visszafogták, a kiskereskedelmi forgalom is visszaesett, miközben a munkanélküliség decemberre négyéves maximumra ért.

A növekedést az export biztosította, amely 2,9 százalékkal nőtt. A fogyasztás ugyanakkor fél százalékkal csökkent, és a befektetések 8,4 százalékkal estek vissza.

Egy százalék idén

A német gazdaságkutató cégek rendre egyszázalékos vagy ennél is alacsonyabb növekedést várnak 2003-ra, a kormány másfél százalékot prognosztizál. (A brit kormány három, a francia 2,5 százalékos növekedést vár idén.)

A 2001-es 2,8 százalék után a költségvetési hiány 3,7 százalékra nőtt, ami jóval az eurózónában előírt határérték fölött van. Az Európai Bizottság emiatt néhány napja már figyelmeztette Németországot.