Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eichel: fizessenek a német államok!

2003.04.23. 11:09
A német pénzügyminiszter a költségvetésüket túllépő német szövetségi államokkal fizettetné ki annak az uniós büntetésnek a nagy részét, amit a három százalékos költségvetési határ túllépéséért várhatóan kiszab az Európai Bizottság. Az érintettek hangosan tiltakoznak.
Hans Eichel eredeti ötlettel rukkolt elő: a túlzottan költekező német szövetségi államok fizessék meg az Európai Bizottság várhatóan 10 milliárd euróra rúgó bírságának felét. Ezt a büntetést azért róhatja ki az uniós testület, mert a német gazdaság - lassú növekedés mellett - az ország 2004-ben is túllépi a három százalékos költségvetési hiányt, amit - éppen német javaslatra -a stabilitási és növekedési paktum tartalmaz.

Szomorú jövő

Németország és Franciaország 2002-ben átlépte a költségvetésihiány-küszöböt és ez vélhetően 2003-ban is megismétlődik. A Finacial Times cikke szerint az Európai Bizottság egyelőre elnéző lesz, ám a büntetés nem maradhat el, ha 2004-ben sem tartják az előírt hiányszintet.

Márpedig a német gazdaság túlságosan lassú növekedése várhatóan azt fogja eredményezni, hogy az ország jövőre is túllépi a költségvetésihiány-küszöböt, így "életbe léphet" Eichel terve, hogy a 10 milliárd eurónyi büntetés felét a túlköltekező szövetségi államok fizessék meg.

Az ötletet a német konzervatív ellenzék határozottan visszautasítja. Bajorország miniszterelnöke, Edmund Stoiber viszont még "tovább is fejlesztette". Mint nyilatkozott, a dél-németországi államoknak eszük ágában sincs egy fillért is fizetni, hiszen jóval az előírt költségvetésihiány-szint alatt teljesítettek.

Meg kell győzni Brüsszelt

A német pénzügyi vezetés legfontosabb feladata most az, hogy május 21-ig meggyőzze Brüsszelt, képes lesz egy nem csekély, 20 milliárd eurós lyukat befoltozni a német költségvetés zsákján újabb kölcsönök felvétele nélkül.

Szakértői várakozások szerint idén és jövőre a franciák és az olaszok sem tudják majd tartani a stabilitási és növekedési paktum által előírt három százalékos költségvetési hiányt.