József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jelentősen nőtt a német export az új EU-országokba

2004.05.11. 15:33
Már a bővítés előtt erőteljesen nőtt a német export az újonnan csatlakozott EU-tagállamokba, derül ki egy most nyilvánosságra hozott jelentésből.
A számok tanúsága szerint a 10 új tagállamba irányuló német kivitel februárban 10,8 százalékkal, 4,9 milliárd euróra növekedett. Az egész Európai Unióba irányuló német export (az új tagállamokat is beleértve) 6,7 százalékkal, 36,9 milliárd euróra bővült.

Magyarország 9,3 százalékkal több német árut fogadott be, Lengyelország 10,8 százalékkal, Csehország 5,7 százalékkal többet. A nagyobb kereskedelmi partnerekhez irányuló export kevésbé nőtt: Franciaországba 3,4 százalékkal több német áru érkezett , Hollandia 5 százalékkal, Nagy-Britannia 5,7 százalékkal fogadott többet.

Csak az USA-forgalomban van visszaesés

Összességében a német export februárban 5,3 százalékkal bővült, 56,6 milliárd eurót tett ki. Az Európán kívüli export leginkább Kínába növekedett, 17,8 százalékkal, 1,5 milliárd euróra. Csökkent viszont az Amerikába irányuló kivitel: 5,1 százalékkal, 5,1 milliárd euróra.

Az új EU-tagországokkal import-oldalon is megnövekedett a forgalom, összesen 13,8 százalékkal 5 milliárd euróra. Átlag felett nőtt a lengyel (15,5 százalék) és a magyar (16,4 százalék) import mértéke.

A csatlakozás igazi győztesei

Egy nemrég nyilvánosságra hozott befektetési banki elemzés szerint a Közép-Európához földrajzilag közel lévő országok húzzák a legnagyobb hasznot a bővítésből, s elsősorban Németország, Olaszország és Ausztria lesz az egységes piac jótékony hatásainak élvezője.

A csoportos csatlakozást követő első években ezekben az országokban a gazdasági növekedés 0,25 százalékkal bővülhet. Ez kis változásnak tűnik, azonban Németország esetében ötmilliárd eurós többletet jelent.