Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Romlanak az EU exportmutatói

2005.05.25. 08:33
A várt 6,5 milliárd euró helyett csak 4,2 milliárdos többlettel zárult az eurozóna márciusi külkereskedelmi mérlege. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a szufficit 5,3 milliárd euróról 4,4 milliárdra esett - a Bloomberg által megkérdezett elemzők 5,8 milliárdot vártak.

Az EU iparáról is kedvezőtlen hírek érkeztek: az új megrendelések állománya a februári 2,4 százalék után havi összevetésben további 0,5 százalékkal csökkent az unió egészében, szemben a szakértők 1,5 százalékos növekedési előrejelzésével. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az éves összehasonlításban 0,7 százalékos csökkenés következett be a várt 2,9 százalékos növekedés helyett.

Ezek az adatok is megerősítik, hogy Európa gazdasága erősen exportfüggő miután a magas munkanélküliség miatt gyenge a belső piac. A legnagyobb, havi összevetésben 4,2 százalékos visszaesés a gépipari megrendeléseknél következett be, ezt követték 4,1 százalékkal a textíliák.

A rendelésállományhoz hasonlóan a várakozásokkal szögesen ellentétesen alakult az eurozóna üzleti hangulata is: az ezt mérő ZEW-index az egy hónappal korábbi 24,6-ról májusban 14,8 pontra esett, szemben a várt 22,5-tel. A kutatóintézet német befektetői hangulatot mérő indexe 13,9 pontra esett vissza az áprilisi 20,1-ről, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 21,0 pontra megy fel.

Az egyetlen kedvező hír Franciaországból érkezett, ahol áprilisban a háztartási kiadások 1,0 százalékkal, vagyis a Reuters elemzői által várt 0,5 százalék kétszeresével emelkedtek - ami jól jön a kormánynak az uniós alkotmányról tartandó vasárnapi népszavazás előtt. A szakértők szerint azonban az öt éves csúcson lévő, 10,2 százalékos francia munkanélküliség a továbbiakban mindenképpen vissza fogja vetni a lakossági fogyasztást, ami hagyományosan a francia gazdaság motorja.