Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nigéria, GSM-paradicsom

2001.08.29. 11:09
A tragikusan rossz vezetékes telefonellátottsággal rendelkező Nigériában minden elképzelést felülmúló sikert aratott a mobilszolgáltatás - számolt be a BBC. A következő 5 évben 6-10 millió előfizetőre számítanak.
Nigériában három hete indult el a GSM-szolgáltatás, de a két magánkézben lévő szolgáltató máris 1 millió előfizetőt gyűjtött. Az eredmény messze meghaladja a várakozásokat. A nigériai kommunikációs bizottság tavaly márciusban még úgy becsülte, a szolgáltatási engedélyhez jutott három társaság egy év alatt szerez majd 1 millió előfizetőt.

Az állami telefoncég még el sem indította a szolgáltatást

A harmadik engedélyhez jutott vállalat, a Nigériai Állami Telefontársaság (NITEL) a közeljövőben indítja el GSM-szolgáltatását, ami további lendületet adhat a mobiltelefon-őrületnek, mivel ígéretei szerint versenytársainál alacsonyabb tarifákkal dolgozik majd.

A BBC beszámolója szerint a kommunikációs bizottság jelenleg arra számít, hogy a következő 5 évben 6-10 millió mobilelőfizető lesz az országban, mely 120 millió lakosával - ami az afrikai népesség egyhatoda - a legnagyobb potenciális piac a mobilszolgáltatók és a berendezésgyártók számára.

A mobil előnye, hogy nincs ellopható rézkábel

A mobilszolgáltatás megjelenése előtt finoman szólva katasztrofális volt a nigériai telefonhelyzet. Az országban a NITEL összesen 500 ezer vezetékes vonalat üzemeltetett, s 250 lakosra csupán 1 telefonvonal jutott, ami persze nem lendített az ország gazdaságán. Ezzel az ellátottsággal Nigéria a világ sereghajtói közé tartozott.

A vezetékes hálózat bővítése komoly nehézségekbe ütközött, ugyanis a lakosság előszeretettel lopta el a drága rézkábeleket, az állami telefontársaság alkalmazottai pedig igencsak korruptak voltak.

Megjelent a magántőke

A kormány azzal vágta át a csomót, hogy liberalizálta a távközlési szektort. Meg is jelent a magántőke a forráshiánnyal küszködő ágazatban. A világ nagy berendezésgyártói közül a Samsung, a Siemens, az Ericsson, az Alcatel, a Nokia engedélyeztette termékeit a kommunikációs bizottsággal.