Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nigéria nem kapja vissza a diktátor milliárdjait

2002.09.26. 12:10
Nem jött létre megállapodás a nigériai kormány és az ország korábbi diktátorának családja között a Sani Abacha által elsikkasztott milliárdok sorsáról.
A svájci bankokban tartott körülbelül másfélmilliárd dollárt a jelenlegi elnök, Obasajo szerette volna országának visszaszerezni, írja a BBC. Ennek érdekében megállapodott az egykori diktátor családjával, hogy szabadon bocsátják a sikkasztás miatt 1999-ben bebörtönzött Mohammed Abachát (a diktátor fiát), és ezen felül a család százmillió dollárt meg is tarthat, ha a pénz többi része visszakerül Nigériába.

A fiút szabadon bocsátották

A család megegyezett az elnökkel, így Mohammed Abachát kedden szabadon is bocsátották. Csütörtökön azonban a svájci illetékesek bejelentették, hogy nem kapták meg a megállapodásról szóló dokumentumokat, így a pénzt nem tudják visszautalni. Szabadon bocsátása után a diktátor fia sem említette, hogy bármilyen erre vonatkozó megállapodást aláírt volna.

Az elnök két tűz között

Obasajo elnököt a történtek nyomán több oldalról is támadják: Abacha hívei szerint a diktátor fia hamis vádak alapján ült, a másik oldal szerint viszont hiba volt bármiféle megállapodást kötni a diktátor családjával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!